Un europarlamentar avertizeza!
Vanzarea terenurilor agricole de la granite catre straini, amenintare la adresa securitatii Romaniei”
Un studiu comandat de parlamentarii europeni arata ca strainii controleaza pana la 40% din terenul arabil al Romaniei, printre marii proprietari fiind cetateni libanezi, conti austrieci, banci si companii de asigurari, scrie paginaeuropeana.ro. In Romania, potrivit negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeana, liberalizarea pietei funciare a avut loc incepand cu 1 ianuarie 2014, moment din care cetatenii straini au putut cumpara teren in tara noastra si ca persoane fizice.
„40% din terenul arabil din Romania este cumparat de straini. Autoritatile romane trebuie sa intervina prin crearea unor mecanisme de prevenire a concentrarii terenurilor in mainile unor corporatii straine”, a declarat Daniel Buda, membru in Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European.
Un studiu realizat de catre Transnational Institute a aratat ca terenurile arabile din Romania si din multe alte state din Europa de Est sunt cumparate de catre cetateni europeni pentru: agricultura industriala, minerit, energie, turism etc.
Potrivit acestei cercetari, aproximativ 20%-30% din zonele arabile ale Romaniei se afla in posesia cetatenilor straini din UE, iar 10% se afla in posesia persoanelor rezidente in alte state din afara UE.
„Acest fenomen constituie un pericol serios pentru comunitatile rurale autohtone pentru ca locuitorii zonelor respective pierd controlul asupra unor suprafete mari de pamant. Achizitionarea terenurilor agricole de la granite de catre straini poate fi privita ca o amenintare la adresa securitatii nationale.
Situatia actuala a fost facilitata si de faptul ca nu au fost emise notificari din partea Romaniei catre UE pentru instituirea unor restrictii la cumpararea terenurilor de catre straini. Efectele acestui fenomen se manifesta deja in mod direct prin cresterea ratei somajului in zonele rurale respectiv”, a explicat europarlamentarul roman.
Daniel Buda ii cere ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, sa intervina si sa creeze mecanisme prin care sa se previna concentrarea terenurilor in mainile unor corporatii „care pot decide la un moment dat, sub protectia drepturilor de proprietate, sa nu mai utilizeze aceste terenuri in scopurile agricole pentru care au fost achizitionate”, spune europarlamentarul.
„Reglementarea vanzarii terenurilor intra in competentele nationale si trebuie exercitata in conformitate cu legislatia UE. Prin urmare, statele membre sunt libere sa adopte, in conformitate cu legislatia UE, actele juridice adecvate pentru atingerea unor obiective politice legitime, cum ar fi evitarea speculei si asigurarea utilizarii terenurilor agricole in scopuri agricole„, explica europarlamentarul.