UN JAF LA COMANDĂ – O PIERDERE IREMEDIABILĂ!

UN JAF LA COMANDĂ – O PIERDERE IREMEDIABILĂ!

2 21

Trei piese de patrimoniu, de valoare inestimabilă, furate dintr-un muzeu din Olanda, după ce hoții au aruncat în aer un perete al clădirii ce adăpostea o mare expoziție de artefacte geto-dacice, denumită „Dacia”.
Cea mai importantă este celebrul coif de aur pur descoperit la Coțofenești în anul 1924.
Alte piese excepționale dispărute din Muzeul Drents din Assen sunt pocalul zoomorf și brățări dacice.
Probabil că un jaf atât de bine organizat, chiar puțin înainte ca expoziția să se fi închis în acest weekend, a fost făcut la comandă.
Dacă nu vor fi prinși infractorii la timp, aceste piese fabuloase vor bucura ochii unui miliardar pasionat de antichități într-un subsol al vreunei vile de lux.

Iulian Capsali
Sursa; facebook.com

NOTA
1. Muzeul Naţional de Istorie a României informează că toate piesele aflate în Muzeul Drents, din Olanda, au fost asigurate înainte de a fi trimise în Olanda, conform legislaţiei româneşti şi practicilor internaţionale referitoare la organizarea expoziţiilor. Atât spaţiul, cât şi vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate şi aveau instalate sisteme de supraveghere, precum şi sisteme de alarmă conectate cu poliţia locală, care a putut astfel să intervină imediat.
„În dimineaţa zilei de 25 ianuarie 2025 sediul Muzeului Drents din Assen, Regatul Ţărilor de Jos, a fost ţinta unui atac ce a vizat sustragerea unor artefacte aflate în expoziţia „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”. Din informaţiile furnizate de conducerea Muzeului Drents şi de autorităţile judiciare olandeze, este vorba despre o spargere a singurului zid exterior al clădirii, prin utilizarea unui exploziv puternic.
Prin spărtură au pătruns în sală mai multe persoane, care au sustras patru piese de patrimoniu: coiful de aur de la Coţofeneşti (datat în secolele V-IV a. Chr.) şi trei brăţări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia (datate în a doua parte a secolului I a. Chr.). Toate aceste bunuri culturale fac parte din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României.
Din informaţiile transmise de colegii olandezi, care au avut acces limitat în spaţiul expoziţiei, celelalte piese expuse nu par să fi constituit obiectul jafului”, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR).
Conform muzeului, toate piesele au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Ţărilor de Jos, în conformitate cu legislaţia românească şi practicile internaţionale privitoare la organizarea expoziţiilor.
2. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) este unul dintre muzeele care au trimis piese de valoare la Muzeul Drents din Assen (Olanda), unde, în dimineața de 25 ianuarie, o parte din tezaurul dacic expus în cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului” a fost furată.
Potrivit unui comunicat transmis de muzeu, MNIT a participat la această expoziție internațională, organizată de Muzeul Național de Istorie a României, cu sprijinul Ministerului Culturii, și găzduită de Muzeul Drents din iulie 2024 până în ianuarie 2025.
Din colecțiile MNIT au fost împrumutate „24 de piese excepționale”, dintre care muzeul amintește:
• Două diademe de aur din tezaurul de la Sărmășag, din perioada târzie a Epocii Bronzului.
• Brățară și elemente de colier din aur, din tezaurul de la Boarta, Hallstatt.
• Trei fibule de argint din tezaurul de la Cojocna, La Tène și un torques, descoperit la Sânger, din perioada La Tène.
• Unelte de orfevrier și tipare din atelierul de prelucrare a bijuteriilor de la Pecica, din perioada La Tène.
• Inel de logodnă din aur, descoperit la Criștești, din perioada romană.
„Conform informațiilor actuale, piesele împrumutate din colecția MNIT nu se află printre cele sustrase în urma jafului.
Pentru acest proiect, MNIT a colaborat îndeaproape cu Muzeul Național de Istorie a României, respectând toate standardele internaționale de securitate.
Sistemele de protecție din Muzeul Drents au fost evaluate ca fiind corespunzătoare, iar piesele au beneficiat de o poliță de asigurare „perete la perete,” care acoperă riscuri precum transportul, furtul și distrugerea.
MNIT rămâne alături de partenerii săi din Olanda și România în eforturile de recuperare a bunurilor culturale furate și continuă să colaboreze cu autoritățile și organizațiile internaționale implicate”, mai spune Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
Felix Marcu, Manager MNIT

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.