Un mare risc al Romaniei – deficitul bugetar

Un mare risc al Romaniei – deficitul bugetar

0 126

Deficitul de cont curent nu mai reprezinta problema principala a Romaniei, riscul major fiind deficitul bugetului consolidat, in conditiile in care o colectare de suta la suta ar creste veniturile bugetare cu 1,5 puncte procentuale, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, la Topul Industriasilor.
”Daca discutam de riscuri majore, deficitul de cont curent nu mai este o problema, pentru ca s-a contractat foarte mult. Problema este deficitul bugetului consolidat. (…) Masurile populiste din anii trecuti au fost ancore care s-au fixat pe buget. Cheltuielile pentru asistenta sociala reprezinta doua treimi din totalul cheltuielilor, adica 64 miliarde lei. De asemenea, 45 miliarde lei reprezinta cheltuielile din sistemul public de salarii”, a afirmat Gheorghe Pogea.
Potrivit ministrului Finantelor, daca Romania ar avea o colectare de suta la suta din taxe si impozite, veniturile bugetare ar creste cu 1,5 puncte procentuale.
”Avem zone in care colectarea este de 89 la suta, in altele este de 92 la suta, la autoritatile locale e mai scazuta pentru ca nu colecteaza taxe”, a spus Pogea.
In acelasi timp, Gheorghe Pogea a mentionat ca datoria publica este in limite rezonabile in comparatie cu tarile europene, dar ritmul acesteia de crestere este ingrijorator.
”Romania este o tara cu datoria publica mica, de 28 la suta din PIB. Este periculos ritmul de crestere al acesteia, in conditiile in care vrem sa reducem deficitul bugetar de la 7,3 la suta in 2009 la peste 3 la suta pentru trei ani”, a spus Pogea.
Potrivit sefului misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, fara sprijinul Fondului Romania ar fi avut un deficit bugetar de 9 la suta, in 2009.
Fara cele 6,7 miliarde de euro de la FMI incasate de Romania in 2009, deficitul ar fi putut ajunge la 9 la suta, a spus Franks. In ceea ce priveste situatia actuala, seful misiunii a precizat ca nu a fost renegociata tinta de deficit bugetar de 7,3 la suta pentru 2009, desi ea este depasita, nici tinta de deficit de 5,9 la suta, solicitata de FMI pentru bugetul din 2010.
Misiunea de evaluare a FMI s-a aflat in Romania in perioada 28 octombrie – 9 noiembrie, pentru a evalua daca au fost respectate conditiile stipulate in Acordul Stand-By.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.