Un milion de pacienţi cu boală respiratorie cronică cauzată de fumat în România
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Braşov a găzduit un atelier dedicat reabilitării respiratorie în practica curentă a afecțiunilor respiratorii cronice
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Braşov a găzduit un atelier dedicat reabilitării respiratorie în practica curentă a afecțiunilor respiratorii cronice. La Pneumo există de două luni un Compartiment de recuperare medicală respiratorie, care o oferit deja servicii pentru 25 de pacienţi.
Compartimentul de recuperare medicală respiratorie al Spitalului de Pneumologie Braşov are 18 paturi, în regim de spitalizare continuă.
Serviciile oferite sunt gratuite pentru pacienţii cu BPOC, astm bronşic sau pleurezii. Programul nu înlocuieşte tratamentul medicamentos, dar îl ajută pe pacient să-şi gestioneze boala, să nu refuze activitatea pe motiv că rămâne fără aer, ci să-şi dozeze efortul şi în timp să-l crească, pentru a putea face faţă activităţilor de zi cu zi.
„Pacientul vine la noi cu o patologie respiratorie, fie că este una obstructivă sau una restrictivă; noi întocmim un plan de recuperare constituit din nişte exerciţii fizice terapeutice, respiratorii, toate având scopul de a îmbunătăţi musculatura implicată în respiraţie”, spune Silviu Tudorel Caloian, fiziokinetoterapeut Spitalul de Penumoftiziologie Braşov.
Aici beneficiază şi de consiliere psihologică, de consiliere nutriţională, pentru că este nevoie să fie atent şi la aportul caloric. Astfel de compartimente mai există la Timişoara, Iaşi, Cluj, Râmnicu Vâlcea şi Bucureşti.
Specialiştii din programul de reabilitare respiratorie de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Capitală au venit la Braşov pentru a împărtăşi din experienţa lor.
Anul trecut, din Spitalul TBC Braşov au fost externate peste 2400 de cazuri şi aproximativ o cincime ar fi avut nevoie să intre în acest program, dacă ar fi existat compartimentul.
Vifor Rotar