Un nou an – alte sperante, Ce ne asteapta in 2010

Un nou an – alte sperante,
Ce ne asteapta in 2010

0 172

Lacomia face o pauza in 2010, cand oamenii vor invata sa se astepte la mai putin si sa isi doreasca masini mai mici, case mai mici, si vor incepe sa aprecieze produsele locale, este de parere Richard Watson, specialist in tendintele viitorului. Iata cateva tendinte pe care specialistul in viitor le prevede pentru anul care vine:

1. Prostia partiala constanta
Cand scanezi in permanenta ecranul calculatorului si telefonul mobil, atentia iti este atat de fragmentata incat nu te poti concentra – aceasta este atentia partiala constanta, spun specialistii. Urmatoarea etapa este cand incepi sa uiti lucruri, sa nu-ti mai amintesti informatii importante si sa faci greseli. Constati ca nu mai apuci sa gandesti nimic de calitate. Este o chestiune vitala la munca, unde esti confruntat cu cantitati uriase de informatie si esti sub presiune sa reactionezi rapid.
Acasa ai atatea parole si pin-uri in cap incat te trezesti ca nu mai stii sa scoti banii de pe card si cand suni la banca nu-ti mai amintesti parola. Studiile vor dovedi ca este un mit capacitatea de a avea atentie distributiva, si vor aparea noi termeni precum “slow media” – atunci cand oamenii vor realiza ca daca citesti lucruri scrise pe hartie esti mai relaxat, retii mai multe, reflecti si vezi imaginea de ansamblu.

2. Izolarea digitala
Una din ironiile digitalizarii este ca devenim mai izolati pe masura ce suntem mai conectati. Putem obtine stiri instantaneu, si informatii prin intermediul Twitter, insa nu mai stim cum ii cheama pe vecinii nostri. Am schimbat intimitatea pe familiaritate. Stim o multime de oameni, insa nu-i cunoastem cu adevarat, si sunt inca si mai putini cei cu care putem discuta o problema. Nici macar la birou oamenii nu mai comunica – se uita la un monitor toata ziua. Ora de pranz a disparut, sufrageriile au disparut, familia care se strange in fata televizorului a disparut. Singuratatea si depresia vor deveni chestiuni tot mai mari.

3. Foamea de experiente impartasite
Lucram singuri, interactionam cu ceilalti prin e-mail, serviciile pentru clienti sunt online, iar in transportul in comun suntem conectati doar la iPod. Insa oamenii sunt fiinte sociale – le place sa stea in grupuri, se bucura de impresia de securitate pe care o au prin intermediul experientelor impartasite cu altii. De aici popularitatea muzicii live, festivalurilor si altor evenimente care sunt organizate in spatii unde pot intra de la 10.000 de persoane in sus – experienta de grup este cea care conteaza.

4. Partea fizica
Daca legatura virtuala nu va atinge niciodata nivelul echivalentului fizic, este pentru ca, cel putin in parte, asociem viteza digitala cu viteza, cu valoarea scazuta si mai ales pentru ca ne place sa atingem lucruri reale. Cand traiesti intr-o lume nesigura si volatila, cauti ceva tangibil si sigur. Poti sa descarci de pe Internet un film, insa este o experienta lipsita de suflet, daca o comparam cu drumul pana la un magazin bun de filme, discutia cu un impatimit de pelicule si “rasfoirea” unui sir intreg de titluri.

5. Asteptari reduse
Acum, cand stim ca ca resursele sunt finite si, in teorie, am trecut de la lacomie la simplitate, incepem sa ne gandim ca toata lumea ar trebui sa se bucure. Asta inseamna ca cei obisnuiti sa aiba mai mult vor trebui sa se descurce cu mai putin: ne vom obisnui cu masini mai mici, mai putine, cu case mai mici, cu mersul pe jos. Vom inchide unele aparate, cand se vor strica le vom repara in loc sa le inlocuim, ba chiar ne vom invata sa traim fara unele dintre ele. Vom avea asteptari mai modeste si vom fi mai putin dezamagiti. Sa fie insa lacomia moarta de-a dreptul, sau doar se odihneste?

6. Non-consumul
Doar in urma cu doi ani, oamenii se laudau cu cat de mult au platit pentru un lucru. Acum, e un titlu de glorie sa te lauzi cat de putin ai platit pentru un lucru – poate chiar l-ai facut singur. Insa este tot o lauda de sine, la fel ca in cazul in care iti cumperi un ceas elvetian scump – vine din nevoia de a fi vazut mai bine decat altii. Nu este vorba despre traiul modest si in acord cu mediul, ci de a scoate ochii celorlalti cu asta. In plus, producatorii vor realiza repede ca pot cere mai mult pentru mai putin.

7. Adultii nesupravegheati
Mai intai s-a crezut ca cei mai expusi riscului sunt copiii nesupravegheati. Acum, toata lumea este inspaimantata de adultii nesupravegheati – in marea lor majoritate barbati – care pot deveni pradatori sexuali.

8. Localismul
Este posibil ca economia globala sa isi revina si sa constatam iar ca incep sa creasca inflatia, dobanzile, preturile alimentelor si petrolului. Primul instinct va fi sa ne protejam din punct de vedere economic, ceea ce inseamna sa nu fim dependenti de alte economii si sa protejam slujbele locale. Insa, in timp ce te concentrezi pe comunitatile locale, incurajezi un simt al apartenentei si mandria, in timp ce orice este strain este rau – de aici pana la simpatia pentru extrema dreapta, nationalism, rasism si xenofobie.

9. Re-sourcing
In urma cu 10-20 de ani, companiile reduceau preturile mutandu-si productia in tarile in curs de dezvoltare. Oamenii voiau produse ieftine si nu ii interesa de unde vin acestea. Acum ca exista un interes sporit in provenienta lucrurilor – si in povestile etice si de mediu din spatele lor – incepe o miscare pentru a aduce inapoi aceste slujbe. Asa se naste fenomenul de re-sourcing.
Oamenii au realizat ca pretul scazut poate avea un cost ridicat, asa ca nu mai vor un produs pentru care s-a defrisat o padure tropicala sau a fost facut de munctori exploatati. Vrem toate informatiile pe eticheta unui produs – unde a fost produs, de cine, cum. Daca nu gasim aceste informatii, intram pe Google si aflam singuri.

10. Oboseala de frica
V-ati saturat sa fiti anxios si sa va fie teama? Probabil nu sunteti singurul. Am avut parte de atatea avertismente apocaliptice – sfarsitul capitalismului si moartea a milioane de oameni in urma gripei porcine, spre exemplu – incat oamenii au devenit nervosi. La un anumit moment, vor decide fie ca lucrurile stau atat de rau incat nu se mai poate intampla nimic mai rau, fie ca se incearca panicarea populatie. In orice caz, vor incepe sa nu se mai teama, ceea ce este sanatos.

Sursa: Ziare.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.