Un nou raport despre centrele CIA incrimineaza Romania

Un nou raport despre centrele CIA incrimineaza Romania

0 327

Un raport care a fost prezentat miercuri in Parlamentul European sustine ca mai multe state membre ale Uniunii, ar fi stiut de existenta, pe teritoriile lor, a unor centre de detentie ale CIA si ar fi permis transferul prizonierilor in aceste centre. Raportul a fost intocmit de o comisie speciala a Parlamentului European, condusa de europarlamentarul italian, Claudio Fava.


„Multe guverne au colaborat direct sau indirect cu CIA” a declarat Caludio Fava. Europarlamentarul italian a acuzat mai multi oficiali ai Uniunii Europene, printre care si Inaltul Reprezentant pentru politica externa, Javier Solana, ca nu au furnizat comisiei speciale, toate datele pe care le aveau.


?


Romania si Polonia, in fruntea listei de critici


Raportul europarlamentarului Claudio Fava critica Polonia si Romania pentru ca nu au colaborat cu comisia. Ambele state au negat relatarile presei conform carora ar fi permis existenta centrelor de detentie CIA in cele doua tari.


Potrivt raportului, 21 de avioane ale CIA au facut escale pe aeroporturile din Romania. Se face referire la un incident din 2004. Atunci un avion Gulfstream care decolase de la Bagram, Afganistan, s-ar fi prabusit in Romania. In raport scrie ca sapte pasageri au disparut in urma incidentului, iar anchetatorii romani nu au reusit sa le afle identitatea.


Raportul comisiei temporare de ancheta a Parlamentului European apreciaza cooperarea de care a dat dovada Romania si lauda intalnirile cu oficiali de la Bucuresti. Ei se declara multumiti si de infiintarea in Senat a comisiei de ancheta. Totusi, Parlamentul European dezaproba atitudinea refractara a autoritatilor romane de a investiga temeinic posibila existenta a inchisorilor secrete ale CIA pe teritoriul Romaniei. Tot in acest document, comisia anunta ca se teme de faptul ca tara noastra nu ar detine controlul asupra activitatilor desfasurate de Statele Unite la baza militara „Mihail Kogalniceanu”. Raportul nu exclude, pe baza declaratiilor date de autoritatile romane comisiei temporare de ancheta, posibilitatea ca serviciile secrete americane sa fi actionat clandestin in Romania.


15 state apar in proiectul de raport al comisiei Parlamentului European. Potrivit acestuia, 336 de zboruri au fost gazduite de Germania. In Marea Britanie, au aterizat 170 de avioane, iar in Irlanda 147. Toate aceste curse au fost facute pentru a transfera in mod ilegal, la Guantanamo sau in Uzbekistan, suspecti impotriva carora nu fusese formulata nici o acuzatie, se arata in document. Cele mai aspre critici sunt indreptate catre Polonia, descris ca stat necooperant


?


Raspunsul comisiei din Romania


Senatorul liberal Norica Nicolai, presedintele Comisiei de ancheta privind presupuse activitati ilegale ale CIA pe teritoriul Romaniei, a respins criticile aduse la adresa tarii noastre in raportul final al comisiei de ancheta a Parlamentului European (PE). „Eu cred ca afirmatiile sunt fara niciun fel de suport legal si probator, sunt simple afirmatii care nu sunt dovedite, din punctul meu de vedere, nici cu privire la Romania si nici la celelalte tari mentionate”, a declarat senatorul. „Romania a fost ezitanta, nu necooperanta, as vrea sa fim foarte clari. Sigur, fara indoiala, am ezitat sa furnizez comisiei o serie de documente pentru care legea ma obliga sa pastrez confidentialitatea. Si le-am explicat ca directiva europeana cu privire la datele cu caracter personal imi impune sa fac publice anumite date doar cu acordul persoanelor respective. Or, acordul celor sapte pasageri despre care este vorba in raportul Fava nu-l aveam”, a precizat Norica Nicolai.


Senatorul a explicat ca si legea romana ii interzice, sub sanctiune, sa faca publice astfel de date. „Iar eu nu incalc legea pentru nimeni”, a subliniat Nicolai.


Ea a afirmat ca tara noastra, spre deosebire de Polonia, a fost foarte cooperanta in ceea ce priveste comisia PE.


?


Raportorul elvetian Dick Marty a fost primul oficial european care a sustinut, pe baza unor informatii aparute in media occidentala, ca Romania si Polonia au permis existenta unor centre de detentie secrete ale CIA pe teritoriul lor. In aceste presupuse inchisori CIA ar fi fost incarcerati suspecti de terorism din Irak si Afganistan.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.