Un nou scandal institutional? Mircea Diaconu senator inca o luna

Un nou scandal institutional?
Mircea Diaconu senator inca o luna

0 288
Comisia juridica a Senatului a analizat, in sedinta din 11 septembrie, scrisoarea inaintata de Agentia Nationala de Integritate referitoare la starea de incompatibilitate in care se afla senatorul liberal Mircea Diaconu si a stabilit ca plenul Senatului este cel in masura sa constate starea de incompatibilitate si sa ia decizie cu privire la acest caz.
 
Mircea Diaconu senator inca o luna
Plenul Senatului a respins, in sedinta de marti, posibilitatea incetarii mandatului de senator pentru liberalul Mircea Diaconu, care, potrivit Agentiei Nationale de Integritate, se afla in stare de incompatibilitate, anunta Agerpres. Impotriva incetarii mandatului de senator s-au exprimat 32 de senatori, in timp ce "pentru" au votat 23 de senatori. Zece senatori s-au abtinut de la vot. Votul a fost secret si electronic.
Ulterior, senatorul Mircea Diaconu a solicitat Biroului Permanent al Senatului amanarea discutiilor sau masurilor de punere in aplicare a incompatibilitatii sale stabilite de catre ANI, pana la solutionarea caii de atac care a fost depusa la ICCJ.
Acesta a depus, in data de 24 septembrie, la Biroul Permanent al Senatului, certificatul de grefa de la ICCJ care atesta faptul ca impotriva deciziei 3104/19.06.2012, pronuntate de catre instanta in dosarul nr.1195/2/2011, in contradictoriu cu ANI, a formulat contestatie in anulare prevazuta de art. 318, Codul de procedura civila, cale extraordinara de atac ce face obiectul dosarului 6014/1/2012 cu termen de judecata 10 aprilie 2013.
“Se certifica de noi ca petentul Diaconu Mircea a formulat contestatie in anulare impotriva deciziei civile pronuntate de ICCJ, intimata fiind ANI. Urmare a contestatiei in anulare, inregistrata la ICCJ, sectia de contencios administrativ si fiscal, s-a format Dosarul nr.6014/1/2012 si s-a fixat termen de judecata 10 aprilie 2013”, se arata in certificatul ICCJ. In aceeasi zi, Biroul Permanent al Senatului a decis transmiterea catre Comisia juridica a solicitarii inaintate de senatorul PNL Mircea Diaconu, in vederea formularii unui nou punct de vedere, insa senatorii juristi si-au mentinut punctul de vedere exprimat anterior, potrivit caruia plenul Senatului este cel in masura sa decida pe acest subiect.
 
Decizia Senatului roman in contradictie cu recomandarea din MCV
Comisia Europeana (CE) regreta decizia de marti a Senatului roman de a nu da curs unei sentinte a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) in cazul senatorului Mircea Diaconu, a declarat marti Mark Gray, purtator de cuvant al CE, citat de Agerpres.
Reprezentantul CE a mai arata ca decizia senatorilor romani este in contradictie cu solicitarea Comisiei Europene, inclusa in ultimul raport din cadrul MCV, de "a cere demisia membrilor parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate". "Este important pentru statul de drept in Romania ca deciziile judecatoresti sa fie aplicate cu strictete. Decizia Senatului roman este in contradictie cu recomandarea Comisiei de „a cere demisia membrilor parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate”, care este inclusa in ultimul raport pentru Romania adoptat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", a precizat purtatorul de cuvant al executivului comunitar. "Comisia va continua sa monitorizeze chestiunea indeaproape", a adaugat el. Iata inca o confirmarea a faptului ca Romania se afla la limita suveranitatii! Asta spun ei, in situatia in care ICCJ a dat termen pentru solutionare in …2013.
 
Horia Georgescu (ANI): Aducem in atentia CSM ca asistam la un conflict constitutional intre puterile statului
Agentia Nationala de Integritate se va adresa, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in cazul senatorului Mircea Diaconu, aducandu-i in atentie ca "asistam la un conflict constitutional intre puterile statului", a declarat pentru HotNews.ro presedintele ANI, Horia Georgescu, adaugand ca institutia pe care o conduce nu are alte instrumente prin care sa actioneaza intr-o astfel de situatie.
Reprezentantul ANI si-a manifestat increderea ca CSM va sesiza Curtea Constitutionala printr-un demers care sa transeze acest conflict.
"Maine ne adresam Consiliului Superior al Magistraturii si le aducem in atentie ca asistam la un conflict constitutional intre puterile statului. CSM va analiza solicitarea nostra. Sunt convins ca va sesiza Curtea Constitutionala printr-un demers care sa transeze acest conflict", a declarat presedintele ANI.
Horia Georgescu a precizat ca "Agentia Nationala de Integritate nu are alte instrumente in afara de a se adresa Consiliului Superior al Magistraturii."  
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.