Un om fantastic (187)
Meniu Muenchen, 6 mai 1947
Tzipar in frunze de salvie
Crochete (chiftelute) de vitel
Budinca cu alune
Urmarea acestui dineu: guvernul militar bavarez era sa ia foc …
TZIPAR IN FRUNZE DE SALVIE: Se taie tziparul in bucati potrivite si se marineaza cel putin o ora in zeama de lamaie, piper, sare, verdeata tocata marunt, printre care si salvie. Se inveleste fiecare bucata de peste in cate o frunza de salvie, se prajeste in unt circa 20-25 de minute la foc potrivit, se serveste cu felii de lamaie si untul de la prajit. Garnitura: cartofi noi fierti si presarati cu patrunjel verde taiat marunt si salata de castraveti.
CROCHETE (CHIFTELUTE) DE VITEL: Carnea de vitel se toaca impreuna cu miez de paine alba inmuiata si se amesteca cu ceapa, patrunjel verde si marar usor inabusite. Se adauga oua batute, piper, sare, putina pasta de sardele, sos Worchester si se framanta bine. Se fac chiftelute mici care se dau prin pesmet si se prajesc in unt. Se servesc cu felii de paine alba putin prajita si ketchup.
BUDINCA CU ALUNE: Se bat spuma 4 galbenusuri, 75 grame zahar, coaja rasa si zeama de la ½ lamaie, se adauga 150 grame alune pisate si la sfarsit spuma batuta tare a celor 4 albusuri. Se unge cu unt o forma de budinca, se pune compozitia si se fierbe o ora in bain marie. Se serveste cu suc de fructe.
Bastian si Thomas isi facura aparitia la locuinta reprezentantului democratiei populare esteuropene pe la orele 11 ale zilei de 6 mai 1947. Locuinta era aranjata extrem de luxos Thomas isi exprima mirarea:
“Sunt oare prietenii dumitale cehi chiar atat de generosi?”
Marek ranji:
“Ma rog, nu asta este principala mea ocupatie. Veniti, va rog.”
Marek isi conduse oaspetii intr-o incapere mare, aflata langa bucatarie. Aici zaceau, ingramadite pana la tavan, sute si mii de brosuri de propaganda din timpul ‘Imperiului Milenar’. Apareau titluri ca: ‘Fuehrerul si copiii’, Victoria din Apus’, , Victoria din Rasarit’, ,Congresul Partidului de la Nuerenberg’, ‘Caile Fuehrerului’ si alte asemenea.
Thomas lua o brosura si frunzari prin ea. Poze pe toata pagina reprezentau parade, lideri, generali, si, intr-una din ele, pe el, ‘Fuehrerul’.
“Aici se afla doar o mica parte. Am beciul plin. Si mai am pumnale SS, ordine, medalii si tot felul de alte decoratii, inele cu cap de mort – tot ce doriti. Nici nu va puteti inchipui cum se vand ca painea calda. Americanii sunt innebuniti dupa chestiile astea. Le cumpara pentru acasa drept suveniruri.”
Se dusera inapoi in bucatarie, unde gasira contravaloarea acestor suveniruri sub forma de diferite conserve, carne si sticle cu whisky.
“Am cumparat un frumos tzipar, domnule Scheuner. Puteti prepara tzipar in frunze de salvie? E mancarea mea preferata.”
“La treapa”, spuse Thomas.
Se apuca sa curete tiparul, dupa care il taie bucati potrivite. In acest timp Marek relata:
In ce ii priveste pe comitantii mei, acestia ar dori sa discute personal cu unul dintre dumneavoastra. Totul este aranjat. Cand vreti sa treceti dincolo, vine un granicer. Bineinteles ca nu luati si schitele. Iar eu raman garantie aici. La cel dintre dumneavoastra care ramane aici.”
Thomas si Bastian se dusera in gradina sa se consulte.
Bastian spuse:
“Plec eu. Tu nu-l pierzi pe Marek din ochi. Daca se intampla ceva il predai americanilor. Sa speram ca cei de dincolo vorbesc si franceza.”
Intrebat despre acest aspect, Marek spuse:
“Ca niste papusele de Paris. Curent, domnii mei, curent.”
Thomas inspecta tziparul.
“Trebuie sa mai stea o ora la marinat. Daca-mi permiteti, eu ma voi uita un pic prin biblioteca dumneavoastra.”
“Dar va rog, cu placere, serviti-va”, spuse Marek.
Thomas se servi. Lua brosura dupa brosura, le frunzari si se minuna:
“Baiete, baiete, ce de chestii au mai fost si pe la noi …”
Frunzari cincisprezece brosuri. Douazeci. A douazeci si una purta titlul: ‘Fuehrerul si fidelii sai’. Thomas dadea pagina dupa pagina. Inspira deodata adanc. Si striga dupa Bastian. Acesta aparu speriat.
“Ia uita-te la asta …”
Thomas ii arata o poza in care erau doi barbati in uniforme SA. Unul dintre ei era gras si buhait. Celalalt era inalt, blond, suplu si arogant. Pe obrazul stang avea o cicatrice. Sub poza scria:
STABSCHEF DER SA ERNST BOEHM
SI STURMFUEHRERUL SAU FRITZ EDER
Thomas citi pe spatele copertii: tiparit 1933.
“Pe vremea aceea mai traia Herr Boehm. A fost omorat abia in 1934. S-ar parea ca domnul Eder a reusit sa o stearga in America. Cred ca nu ne va fi greu sa stabilim ca Sturmfuehrerul SA Eder si captain Wallace sunt una si aceeasi persoana.”
6.
Nu, prea greu nu a fost !
CIC-ul avu nevoie de o saptamana pentru asta. Se stabili: captain Wallace era intr-adevar identic cu fostul Sturmfuehrer SA Eder. Acesta fugise, dupa puciul nereusit al lui Boehm, in State si-si schimbase numele.
Wallace, alias Eder, fu arestat, la fel si Property Control Officer Captain Hornblow. Condamnarile primite de ei insumau ani grei de temnita.
Sa-l parasim pentru un timp pe prietenul nostru Lieven si sa relatam pe scurt cum a fost distrusa cea mai mare retea a afacerilor la negru din Europa acelor timpuri.
Scriitorul Walter Lippert fu liberat pe 20 mai 1947. Pe 29 mai sosi in Germania, venind din statul Carolina de Nord, Onor Inaltimea Sa judecatorul Earl Rives, pentru a prelua, mandatat de Secretarul de Stat al Armatei, Kenneth Royall, cercetarile in acest caz de imense afaceri frauduloase. Pe 5 iunie fura arestati 14 militari americani si 25 de cetateni germani. Cu totii fura supusi interogatoriilor, printre ei si Lucie cea Neagra. Aceasta fu pusa in libertate pe 2 iulie, dar cu interdictia de a parasi localitatea. Ea nici nu incerca sa faca asa ceva, ci continua sa-si vada de afaceri. Se pare insa ca elanul ei in privinta acestora depasi limitele, caci pe 23 decembrie fu gasita in dormitorul ei cu beregata taiata. Din lucruri sau valori nu lipsea nimic. Ucigasul nu fu gasit niciodata.
Pe 12 ianuarie 1948 aparu in ziarul armatei americane ‘Stars and Stripes’ urmatorul articolsub titlul:
HUGE DOPE RING PROBED IN BAVARIA
By Tom Agoston
FRANKFURT, Jan. 12 (INS) – Postwar Germany’s biggest black market scandal, involving a gang of international narcotic peddlers … threatened to blow up in the lap of U.S.Military Government today …
adica in romaneste:
URIASA RETEA DE TRAFIC DE DROGURI DIN BAVARIA IN CERCETARI
Redactor: Tom Agoston
ERANKFURT, 12 ian. (INS) – Cel mai mare scandal pe piata neagra a Germaniei postbelice, in care este implicata o banda internationala de traficanti de droguri … era gata sa explodeze astazi in poala Guvernului Militar American.
Afacerea a fost descoperita datorita uciderii brutale, acum trei saptamani, a unei nemtoaice, pe nume Lucie W.
Dupa cum suntem informati, sunt pusi sub acuzatie doi ofiteri ai Guvernului Militar din Bavaria. Scandalul ameninta relatiile germano-americane. Se vorbeste de sume intre trei si patru milioane de dolari …
Da, asta ar fi !
Acuma sa ne intoarcem la anul 1947.
Parasindu-si prietenul pe 9 mai, Bastian Fabre se indrepta spre Cehoslovacia. Planificase sa se inapoieze pana cel tarziu pe 15 mai. Dar nu se intoarse, nici pe 15 mai, nici in urmatoarele zile.
Mai nelinistit decat Thomas se arata Herr Marek:
“Ceva s-a intamplat … nu a existat niciodata asa ceva … comitentii mei sunt oameni corecti …”
“Marek, daca I s-a intamplat ceva prietenului meu, apoi Dumnezeu cu mila !”
Marek primi pe 22 mai vizita unui concetatean care ii aduse o scrisoare si apoi o sterse urgent. Lecturand scrisoarea Marek palea cu fiecare rand tot mai tare.
Thomas il intreba, tintindu-l cu privirea:
“Ce s-a intamplat?”
Herr Marek, vizibil tulburat, abia putu ingaima:
“O, Doamne, o, Doamne !”
“Ce e? Hai, vorbeste !”
“Rusii l-au arestat pe prietenul dumneavoastra.”
“RUSII?”
“Au aflat ca cehii vor sa cumpere aparatul. Au interzis asta. L-au inchis pe prietenul dumneavoastra. Vor sa aiba ei aparatul. Doamne, o, Doamne…”
“Unde l-au inchis rusii pe prietenul meu?”
“La Zwickau. Prietenul dumneavoastra trebuie ca a trecut prin zona sovietica.”
“Herr Malek, pregateste-te de drum.”
“Vreti … vreti sa mergeti la Zwickau?”
“Normal”, spuse Thomas.
(va urma)
Dan Bota