Un roman de 35.000 de ani

Un roman de 35.000 de ani

0 385

The Independent publica, in editia sa de luni, imaginea primei fiinte umane care a locuit in Europa. Expresia “Suntem aici de mii de ani” tocmai a capatat o noua semnificatie. Acum putem sa spunem “Suntem aici de 35 de mii de ani” si sa aratam si poza care s-o dovedeasca”, scrie pe blogul sau Bradut Ulmanu, care a semnalat articolul din The Independent.
Potrivit publicatiei britanice, chipul apartine primului barbat/femeie care a locuit in padurile din Muntii Carpati, pe teritoriul actual al Romaniei, in urma cu 35.000 de ani.
Un specialist britanic in medicina judiciara, Richard Neave, a folosit fragmente de craniu si de mandibula gasite intr-o pestera pentru a realiza un model al „primului român”. Trasaturile chipului indica asemanarile primilor europeni cu stramosii lor africani.
Doar pe baza oaselor nu s-a putut determina cu precizie culoarea pielii primilor europeni, „de aceea asemanarea cu stramosii africani trebuie sa fi fost mare“ scrie publicatia online elvetiana 20min.ch, la rubrica sa de stiinta. Intr-adevar, pielea reconstructiei craniene facute de Neave este mult mai inchisa la culoare decat a europenilor de azi. Expertul a afirmat: „Craniul nu arata nici european, nici asiatic, nici african, ci e un amestec din toate trei. Iar aceasta este exact ceea ce se poate astepta de la un european timpuriu“.
Reconstructia a fost facuta pentru un serial stiintific al postului de televiziune BBC 2, The Incredible Human Journey (“Incredibila calatorie a omului”), care va fi difuzat incepand de duminica. Serialul va incerca sa documenteze originile si evolutia omului, “de la locul sau de nastere din Africa, pe lungile drumuri migratoare care ne-au condus la popularea celor mai indepartate zone ale globului” mai scrie The Independent.
Oasele mandibulei dupa care s-a inspirat specialistul britanic au fost descoperite in 2002 in Pestera cu Oase, in apropiere de orasul Anina (judetul Caras-Severin), in timp ce fragmentele de craniu au fost scoase la lumina in 2003. Potrivit Wikipedia, fosilele, provenind de la trei indivizi (numiti de cercetatori „Oase 1”, „Oase 2” si „Oase 3”), dateaza din urma cu 35.000 de ani.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.