Un scandal cu mari semne de întrebare: Agentul israelian – în slujba lui Geoană sau împotriva lui?
Mircea Geoană e făcut sandviș între PSD și USR pe motiv că ar fi angajat pe bani grei serviciile unui mare specialist israelian în dezinformări de campanie, dar culmea ironiei e că povestea pusă în cîrca sa e exact genul de intoxicări practicate de Tal Hanan.
Nu știm în acest moment cine pe cine a angajat, dar sigur e că elementele poveștii ridică din start mari semne de întrebare.
Să reamintim faptele, pe scurt:
Candidata USR, Elena Lasconi, iese la rampă cu o acuzație gravă, prezentînd două fotografii drept dovadă irefutabilă: Mircea Geoană ar fi angajat serviciile unui specialist israelian de mare calibru, Tal Hanan, care recurge la dezinformări de campanie în scopul discreditării unor candidați, iar acesta a pus pe roate în România o fermă de troli care lucrează pentru candidatul independent.
Pozele Elenei Lasconi îi arată pe Hanan și pe Geoană ieșind din aceeași clădire, dar nu împreună, ceea ce nu prea înseamnă mare lucru. Candidata USR a spus public că Geoană s-ar fi întîlnit cu Hanan, cel care a fost implicat în zeci de campanii electorale pe glob, ca să bată palma pentru actuala sa campanie. Și mai spune că informația despre Geoană a primit-o de la ”prieteni jurnaliști”.
În scenă a intrat prompt premierul Ciolacu, cel care a detaliat, spunînd că „într-o clădire există foarte multe servere care să îl ajute pe Mircea Geoană. Sunt ferme de troli. Statul să spună dacă e legal. AEP să se sesizeze. Am auzit și eu și am transmis celor care se ocupă în dimineața asta”.
Imediat, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, dezvăluie public și suma plătită de Geoană israelianului: peste un milion de dolari.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, spune că nu știe nimic de troli, șeful AEP, Toni Greblă, declară că nu a primit încă nicio sesizare pentru verificări vizînd trolii lui Geoană.
Geoană dezminte public orice legătură cu Tal Hanan, spune că nu l-a întîlnit niciodată și acuză tandemul Ciolacu-Sebastian Ghiță că ar fi orchestrat povestea.
În fine, Tal Hanan însuși e găsit suspect de prompt de reporterii Digi 24 și declară: „Confirm că am fost în România în vacanță. Este o țară minunată, cu oameni minunați. M-am întâlnit și am vorbit cu oameni, dar nu discutăm despre clienți”. Iar Digi 24 a găsit și ”oameni apropiați de israelian” care susțin că poza lui Hanan difuzată de Lasconi „pare autentică”.
Nu avem nici cea mai vagă idee în acest moment care sunt dedesubturile acestui scandal care bubuie în chiar prima săptămînă de campanie.
Dar, așa cum spuneam, privit de sus, scandalul pare exact genul de operațiune în care e specializat Hanan, menit să ducă la compromiterea unui candidat în alegeri de mare calibru. Iar deocamdată, cel care iese mototolit este fix Geoană, așa-zisul angajator al israelianului, în scopul compromiterii dușmanilor lui.
Lasconi lansează scandalul cu ajutorul unor ziariști care obțin informații bine documentate, dar în loc să le publice, le livrează discret unui politician în campanie pentru a fi folosite contra unui adversar. Principial, ce să spunem?
Ciolacu află imediat date concrete despre ferma de troli și cere anchetă. Nu spune originea informațiilor. Pricopie nu a aflat ani de zile despre bordelul politic din SNSPA, dar află prompt și cîți bani s-au plătit în afacerea Hanan.
Digi îl găsește rapid pe israelian, cu tot cu apropiații săi.
În țara asta nu mai există secrete, e clar!
Una peste alta, întrebarea-cheie e următoarea: este Hanan angajatul lui Geoană sau, dimpotrivă, al adversarilor săi, chiar dacă asta presupune un, să-i zicem, sacrificiu ritualic și abil al propriei persoane?
Hanan, fost ofițer de intelligence, a devenit celebru după ce o investigație internațională de presă a scos la iveală rolul și metodele sale de compromitere a unor candidați în beneficiul altora, cu ajutorul unei grupări numite „Echipa Jorge (Team Jorge)”.
Un caz celebru a fost al președintelui sîrb Aleksandar Vučić, care l-a angajat pe Hana să-l compromită pe liderul opoziției, Dragan Đilas. Campania împotriva lui Đilas a fost lansată în martie 2021, cînd Vučić l-a acuzat pe liderul Partidului Libertății și Justiției că deține conturi bancare secrete în Mauritius și în Elveția.
Acuzațiile au fost larg difuzate de presa sîrbă și l-au zguduit serios pe Dilas. Anchete ulterioare au demonstrat că presupusele conturi secrete ale lui Djilas din Mauritius şi Elveţia nu existaseră vreodată, documentele doveditoare fiind falsificate şi că „Team Jorge” a fost în spatele intoxicărilor.
Scandalul fusese amplificat și de membrii Partidului Progresist Sârb, al lui Vučić, care ieșiseră în haită cu declarații anti-Dilas. Destul de asemănător cu ce se întîmplă acum la noi.
Nu a fost singurul asemenea scandal. Deși mai puțin popularizat, unul similar s-a produs anul trecut în Albania, acolo unde o deputată a Partidului Libertății, Monika Kryemadhi, soția fostului președinte Ilir Meta, a fost acuzată că pe vremea cînd conducea fostul său partid, Mișcarea Socialistă pentru Integrare, a primit finanțări și plăți suspecte de la companii offshore controlate de oameni de afaceri ruși.
Într-o declarație publică din martie, Kryemadhi a dat vina pe Tal Hanan. În declarația sa, Monika Kryemadhi a subliniat că nu a avut niciun cont bancar în afara teritoriului Albaniei. Mai mult, susține că a identificat și motivul atacului împotriva sa.
„Este vorba de acest grup, numit cunoscut public drept un falsificator și producător de dezinformări pentru susținerea autocraților. ‘Team Jorge’, condus de Tal Hanan, are o activitate vastă în Balcani, iar Tal Hanan este un nume cunoscut și pentru autoritățile de securitate ale țărilor noastre partenere.
Există câteva surse în care am încredere, care m-au convins că Edi Rama, prietenul apropiat al lui Aleksandar Vučić în planurile balcanice, ar putea fi cel care a folosit serviciile israelianului Tal Hanan pentru a crea și campania de defăimare împotriva mea, care a fost amplificată în ultimele zile de oficiali guvernamentali și media afiliate lor. Vreau să clarific pentru opinia publică că Monika Kryemadhi nu a avut și nu are niciun cont bancar în afara teritoriului Albaniei. Vă confirm că nu am nicio relație de afaceri în afara Albaniei. De asemenea, nu am fost niciodată acționară într-o companie privată, nici în țară, nici în străinătate, în toată viața mea. Pentru toți albanezii, vreau să știți că aceste servicii de dezinformare sunt toate finanțate din banii voștri” a spus Kryemadhi.
Altfel spus, s-ar părea că Hanan a lucrat o vreme inclusiv cot la cot cu Florian Coldea în beneficiul premierului albanez Edi Rama.
De asemenea, Hanan a lucrat pentru Vučić cot la cot cu un alt consultant israelian de anvergură, Asaf Eisin, pe care președintele sîrb îl numește prietenul său și care lucrează pentru el de ani buni, mai exact din 2004. Același Eisin a lucrat, însă, și pentru campania PSD în 2016, în mandatul lui Liviu Dragnea. ”Este președintele agenției de consultanță ESBR din Londra și a cooperat cu politicieni din Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Austria, Serbia și România, iar alături de el au ajuns în Serbia 50 de specialiști pentru alegeri” scria presa sîrbă în martie 2022.
Rămîne de văzut cum va evalua scandalul, unul aflat abia la început și care amintește de afacerea Black Cube, nici pînă azi clarificată pe deplin, dar un lucru e cert: în spatele poveștii cu ferma de troli pot sta la fel de bine și acuzații și acuzatorii. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Sursa: inpolitics.ro