Un secol de la rascoala din 1907

Un secol de la rascoala din 1907

0 358

Anul acesta se implineste un secol de la rascoala taraneasca din 1907. Izbucnita in satul Flamanzi, revolta s-a extins in toata Moldova, numeroase proprietati ale mosierilor de atunci fiind distruse de furia taranilor.


La originea tulburarilor sociale de atunci a stat situatia extrem de grea a celor care munceau pamantul, precum si modul nedrept in care se incheiau invoielile agricole dintre mosieri sau arendasi si muncitorii agricoli.


Scanteia revoltei s-a aprins in satul Flamanzi, din Moldova, la inceputul anului 1907, pe pamanturile unui arendas, Mochi Fischer. Acesta a refuzat sa semneze invoielile agricole cu taranii sai, care, de teama sa nu ramana fara loc de munca, s-au revoltat.


?


Revolta taranilor


Familia austro-evreiasca Fischer arenda la acea vreme cam 75% din pamantul arabil din trei judete din Moldova. Revolta taranilor s-a extins cu repeziciune. Au fost cuprinse judetele Iasi, Suceava, Vaslui, Falciu, Tecuci, Neamt si Bacau.


Mai multe proprietati au fost distruse si numerosi arendasi, care nici nu erau de etnie romana, au fost raniti sau chiar ucisi. In fata acestei situatii, guvernul conservator abdica, iar conducerea revine guvernului liberal, care, la 18 martie, instituie starea de urgenta si mobilizare generala.


Incep recrutarile si armata romana primeste ordin sa deschida focul impotriva taranilor. Bilantul mortilor nu se cunoaste cu exactitate pentru ca toate documentele referitoare la aceste evenimente au fost distruse din ordinul regelui Carol I, insa istoricii estimeaza ca ar fi fost vorba de aproximativ 11 mii de victime si peste 10 mii de arestati.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.