Un semnal de alarmă – românii au început să creadă în ”visul...

Un semnal de alarmă – românii au început să creadă în ”visul canadian” după ridicarea vizelor!

0 442

Aveti grija in alegere, situatia nu este chiar asa de roza cum pare…

Nu imi dau seama cit de informati sint romanii din tara despre ceea ce se intimpla in economia si viata sociala din Canada si nici nu pot crede ca romanii care au primit rezidenta canadiana de scurt timp, cunosc in totalitate etapele potentiale ale “evolutiei” personale si de familie pe termen scurt si lung.
Citesc stirile ProTv si ramin uimit atit de pasivitatea autoritatilor romane la exodul masiv si dictat de dezinformare, al romanilor catre Canada, cit si de dorinta lor de rezidenta in urma unei cereri de azil politic in aceasta tara nord americana.
Pe de alta parte sint surprins sa aud ca romanii cred in elementul surpriza oferit de aceasta posibilitate a romanilor de emigrare in Canada.
Să o luam pe rind, pentru ca este foarte important sa discutam despre emigrare in Canada prin prisma informatiilor, de cele mai multe ori eronate in mod intentionat, care parvin romanilor din tara de la cei stabiliti deja in Canada si care au o pozitie pozitiva si favorabila stabilirii prin emigrare si azil politic a romanilor din tara.

Canada nu mai este de mult o solutie in vederea emigrarii, chiar daca sint intru-totul de acord ca situatia in Romania devine un pericol existential pentru multi oameni care vor sa traiasca si sa munceasca decent. Mai mult, ii inteleg pe cei ce vor sa emigreze in vest, pentru ca ei au de ales intre a fi emigrant in vest sau emigrant in propria tara, ambele ipostaze fiind umilitoare, insa perspectivele se vad sub un alt unghi. Daca in Canada, un emigrant pastreaza acesta stigma intreaga viata, sperind doar ca fiul sau fica lui sa poata scapa de aceasta “manta” economica si sociala grea, viata in tara poate oferii orice varianta in cadrul unui sistem cunscut dar cu multe probleme.
Eu cred si sper ca cei ce vor sa emigreze in Canada, sa se informeze cu mult timp inainte de a lua aceasta hotarire, pentru ca asa cum Romania nu mai este Romania de acum 25 de ani, asa si Canada nu mai este, de departe, o tara ca acum 25 de ani si situatia ambelor tari a evoluat in rau, fara nici o discutie.

Ce ar trebui sa aiba in vedere un potential emigrant in Canada in afara spectrului minciunilor din ziarele si Media romaneasca in general, pentru a nu fi total descurajat la sosirea pe aeroportul Pearson in Toronto sau Mirabel in Montreal?
Informatiile venite de aici, din Canada, de la romanii stabiliti si care indiferent cit ar fi de rau pentru ei, nu au cum sa afirme acest lucru, pentru ca ar arata ca au facut o alegere gresita si ar recunoaste ca bunurile agonisite sint un “rezultat” al bancii si nu al muncii lor, iar munca pe care o desfasoara este una pe care niciodata nu ar fi facut-o in Romania si ca volum de ore de munca si ca pozitie socio profesionala, in cele mai multe cazuri.

Autoritatile canadiene nu sint si nu vor fi surprinsi de numarul mare de cereri de azil ale romanilor. Canadienii sint “raspindaci” pragmatici si cunosc foarte bine jocul emigrarii si al valorificarii multiculturalismului, cu mult, mult mai bine decit romanii, care in acest domeniu sint extrem de naivi. Canadienii stiu ca temporizarea acestor documente de emigrare in mod voluntar de catre autoritati, inseamna ea insusi un atuu pentru Canada si ca acesti oameni inteleg ca este greu de ajuns in Canada pentru ca este un “tarim al bunastarii”, iar competitia pentru rezidenta este una care tine cu sufletul la gura pe multi care nu vad situatia de ansamblu in Canada.
Candienii stiu ca pe linga hoardele de haitieni, sirieni, somalezi, etiopieni, eritreeni, indieni, pakistanezi si alte natii, ei trebuie sa aduca si oameni care sint obisnuiti cu munca si vor sa munceasca, care sint supusi, umili si doresc sa trimita bani acasa din munca, fara sa stie la ce munca se vor inhama, dar care vor imagine si o posibila pensie….
Deci ei au nevoie de romani, pentru ca in orice comunitate romana ai merge, toti te incurajeaza sa mergi la munca, chiar daca mergind, te rupi total de informatii si ai sanse sa lucrezi intr-un mediu care te descalifica moral si profesional, dar cu carduri de credit in buzunare si cu realizari false.

Celelalte natii sint diferite de romani si multi dintre ei traiesc la limita rezistentei materiale, insa incearca sa inteleaga sistemul si sa vada daca il pot valorifica, sa munceasca mai putin si sa beneficieze de un echilibru intre timp liber si timp de munca. Romanii in general vor sa arate, atit celor din Canada cit si celor din Romania, dar vor sa arate ceea ce le convine lor si poate face diferenta fata de ceilalti si nu ce poate sa ii scoata din competitia eficientei vietii.
Da, asa este, cehilor li s-a refuzat ridicarea vizei si au trebuit o perioada sa intre in Canada cu viza, datorita celor peste 50.000 de tigani proveniti din Cehia, care au inteles asa cum inteleg si tiganii nostrii ca ei au fost si sint capitalisti si se pot deda la ceea ce capitalismul le ofera si anume frauda pentru a traii, fara sa inteleaga faptul ca frauda este benefica celor care stiu si pot specula sistemul si nu celor care fura existential si o fac de o calitate scazuta.
Dar, in acest moment, Romania este si ea foarte aproape de anularea programului de intrare “fara viza” in Canada, chiar astazi stirile canadiene anuntau cu surle si trimbite “atacarea” orasului Toronto de hoarde de tigani romani, asa zisi Rroma cu pasaport romanesc…

http://toronto.citynews.ca/2018/03/26/panhandlers-calling-themselves-refugees-appear-on-gta-streets/

Daca discutam de angrenarea romanilor in forta de munca canadiana, ei trebuie sa inteleaga inca de la inceput ca aceatsa forta de munca este mai mult decit necesar sa sustina cheltuielile unei tari imense si deci sa plateasca taxe impovaratoare, care practic, in final, dupa taxele pe consum personal si pe familie, duc undeva la peste 42,5% din salariu primit, in conditiile in care eu spun ca marea majoritate a romanilor si emigrantilor nu se descurca decent nici daca nu ar plati nici o taxa….Mai mult, sistemul de taxe este unul care poate fi valorificat de cei care il cunosc si care au activitati ce pot evita taxele, iar cei mai bogati 10% dintre canadieni, evita in mod grosolan taxele.

https://ipolitics.ca/2017/06/05/why-is-canadas-tax-system-subsidizing-the-very-rich/

https://globalnews.ca/news/3691159/canada-taxes-incomes-fraser-institute/

Dupa dezastrul taxelor pe care il vedeti in site-ul de mai sus, trebuie sa va ginditi la distributia cheltuielilor bazale. Un apartament de doua camere intr-o zona rezonabila si intr-un oras mai mic, nu poate fi gasit la o chirie mai mica de 1.200 de dolari, mergind pina la 1.700 de dolari, in conditii mai bune si intr-o zona unde iti poti lasa copilu sa se joace afara si exista unele facilitati comerciale. Iar in Toronto, Montreal si Vancouver, chiriile la apartamente sint ucigatoare, de la 2.000 de dolari pe luna in sus la un apartament de doua camere si chiar canadienii parasesc orasele mari, chiar in conditiile in care oportunitatile sint mai mari….

http://www.theloop.ca/toronto-just-passed-vancouver-canadas-expensive-place-rent/

Daca discutam de salarii, ele sint intr-o paleta foarte larga insa nimeni nu spune romanilor ca economia Canadei este una cu un specific aparte, in care de-a lungul anilor, salariile mari au fost majoritar in departamente ale economiei unde nu s-a folosit prea mult creierul, cum ar fi constructiile(care de departe sint niste glume “arhitecturale” dar foarte comerciale, la toate nivelele), mineritul, industria petroliera, industria forestiera si zona locurilor de munca la guvern, unde un numar infim de romani au acces datorita unui factor de discriminare extrem de ridicat. Aceste aspecte au facut din Canada si SUA, tari bune pentru emigrare, findca indiferent cit de slab pregatit profesional un emigrant ar fi fost, acum 25 de ani, putea gasi un loc de munca avantajos material si putea realiza ceva prin munca grea, ceea ce acum nu prea se mai intimpla si imaginea Canadei nu mai este nici pe departe una in care emigrantii se pot integra usor.

Ce se intimpla in acest moment? Industria constructiilor, care angajeaza lucratori carora le demoleaza sanatatea, este in declin si suprafetele afectate si date spre construire de catre muncipalitati, sint destul de restrinse, bancile nu mai ofera imprumuturi decit extrem de restrictiv, iar locurile de munca sint din ce in ce mai “volatile” si cei din banci stiu acest lucru.
Industria petroliera este pe terminate si reprezinta o poveste expirata, datorita pretului scazut al petrolului pe piata mondiala si conditiilor extreme de grele din nord unde exista exploatari petroliere si unde lucratorii nu pot sa isi duca familiile, iar angajarile sint din ce in ce mai restrinse. Industria miniera este si ea in declin masiv, datorita unei abundente de materii prime pe piata mondiala, iar din nou, aceste materii prime se extrag din zone greu accesibile si cu clima defavorabila, deci discutam de costuri mari.

Acesti oameni iesiti din cimpul muncii, fara nici o pregatire pentru a se inregimenta in alte industrii, vin de la salarii foarte mari la ajutor de somaj, multi dintre ei fara sa stie limba engleza, fara calificare si al o virsta greu de surmontat…
Salariile bune au scazut masiv, prin plecarea multor companii sau relocarea lor in alte orase, in mod intentionat, pentru a plati lucratorii cu bani mai putini, un salariu bun acum insemnind in jurul a 20 de dolari pe ora, suma la care, avind in vedere nivelul preturilor si taxelor, NU TE POTI DESCURCA, facturile bazale la energie electrica, care se plateste chiar daca esti in chirie, la telefoanele mobile, la cablu TV, la internet, la asigurari auto de prima faza cind sint uriase, la asigurari de viata si altele, in final este necesar sa faci un drum la banca sa ceri un imprumut care si acela este cu cintec, pentru ca nu ai …istoria creditului.
Un autoturism este mai mult decit necesar, pentru ca distantele sint uriase si aceste orase nord americane au fost costruite pe orizontala, neavind, ca europenii, prea multe cladiri inalte si blocuri de locuinte, in ideea de a creste consumul si a crea un PIB bazat pe consum in cea mai mare parte.

Meditatiile sint peste 25 de dolari pe ora, cash!
Sistemul educational este la pamint si cea mai simpla dovada este faptul ca “specialistii” canadieni nu au solutie la nici o problema, fie ea tehnica, economica sau financiara si economia lor este in colaps si fara posibilitatea gasirii unor solutii, care evident pune un mare semn de intrebare asupra calitatii acestor specialisti.
Scolile lor sint extrem de scumpe si slabe valoric, pentru nivelul de salarizare oferit la final, si foarte multi tineri refuza sa stie ca mai bine de jumatate din viata vor plati lunar pentru niste scoli care nu este sigur ca ii vor ajuta in gasirea unei cariere favorabile, multe dintre industrii aruncind productia in India, China sau alte tari asiatice si lasind hoarde de someri, datorita eficientei si profitului pe care il urmaresc marile corporatii, care pleaca din Canada. La fel si in zona serviciilor, unde incepind de la cei care preiau clientii la telefon pentru lamururi in diferite domenii si pina la zona Hitech, cele mai multe servicii sint executate de parteneri externi…
Am citit ca unii romani sint bucurosi ca tinerii lor copii invata 2-3 limbi straine si aici eu zic ca sint cazuri extrem de izolate. Daca doriti sa vedeti cit conteaza cele doua limbi oficiale ale Canadei in cele doua tipuri de provincii vorbitoare de franceza si engleza, puteti porni un aparat de radio din Ontario sau BC si baleati toate posturile existente si veti fi surprins sa vedeti ca nu exista nici unul in limba franceza si invers la Montreal si Quebec City… Mai mult, in Ontario, daca doresti sa iti trimiti copilul la o scoala franceza (French Immersion), este obligatoriu ca cel putin unul dintre parinti sa fie fluent in franceza… ca o bataie de joc, intr-o tara cu doua limbi oficiale, dintre care una este privita ca un lux… Personal, am intrebat la o scoala de acest gen: Daca nu stiu deloc matematica, mai poate copilul meu sa aiba acces la scolarizare? S-au uitat lung la mine si au zimbit, lasindu-ma sa inteleg ca si in acest domeniu si in Canada, relatiile si pilele conteaza enorm.  Sigur ca si aici intervin pilele, relatiile si cunostiintele, care pot face diferenta in “tratament”, dar culmea culmilor este ca scolile in limba franceza sint o raritate in Ontario si invers, cele de limba engleza, in Quebec….In plus, meditatiile la aceste limbi straine sint peste 25 de dolari pe ora, cash, ceea ce multe familii nu isi pot permite….

Dublarea salariilor o …poveste
Am citit in articolul de la ProTv, ca unei romance i s-a dublat salariu in numai patru ani, ceea ce este o minciuna, daca ramine pe acelasi post, cresterile fiind de 2-4% pe an, in conditii favorabile. Va inchiputi ce se poate intimpla daca la fiecare patru ani se dubleaza salariu, ar insemna ca fiecare Canadian ar trai ca seicii din Dubai….
Doamna respectiva spune ca sanse exista daca se face efort, dar nu spune ce inseamna efortul si ce implica el si daca merita sa il faci, raportindu-te la viata…Jumatate din familiile romane, care au venit in Canada sa traiasca mai bine, au divortat datorita conditiilor economice de tot felul si foarte multi copii de romani sint detasati de familie si spre rusinea noastra, sint destul de multi in fata clinicilor de reabilitare pentru consum de droguri, ceea ce nu s-ar fi intimplat in Romania, nici cu ei si nici cu familiile lor.
Tensiunea in familii este extrem de ridicata, se lucreaza multe ore suplimentare si sotii nu se intilnesc, iar dorinta de a fi carierist si a cistiga mai mult ii fura pe foarte multi, lasind copiilor o libertate care se intoarce deobicei impotriva lor.

ROMANII TREBUIE SA DEFINEASCA DOUA CUVINTE MARI PENTRU POPULATIA DE EMIGRATIE SI ANUME: ASIMILARE SI ADAPTARE, cuvinte care odata definite, arata cam ceea ce te asteapta si cam ce vrei sau poti sa faci ca sa te integrezi intr-unul dintre aceste categorii.

In alta ordine de ideii, romanii trebuie sa inteleaga faptul ca imaginea de “tara buna”, in prima faza, o creaza institutiile de stat si functionalitatea lor. In urma cu 20 de ani, institutiile statului candian inca mai functionau, cu unele sincope, dar vedem acum ca americanii, canadienii, germanii, suedezi si intreaga lume capitalista discuta de CRIZA ECONOMICA.

Dar, cind ne uitam la modul cu analizeaza ei criza economica si mai ales cum vor sa o difuzeze, ne dam seama ca ar cam trebui sa o mai gindim legat de emigrare. Criza economica este privita ca o criza a sistemului public, a institutiilor de stat, si aici avem sistemul medical(unde in spitalele canadiene trebuie sa astepti la “urgenta” sa te vada un doctor cu calificare de felcer din Romania anilor 80, intre 8 si 12 ore, iar ca sa te vada un “specialist” cu turban sau barba pina in pamint, esti programat intr-un interval intre 6 si 12 luni, ceea ce pentru unii este prea mult si ne parasesc, iar cind un doctor de-al lor iti da o reteta el recomanda medicamente fara nici un efect, de gen Tylenol, Aleeve sau Advil), o criza a sistemului educational, unde nu se investeste si profesorii sint extrem de slab pregatiti, insa se respecta legea si profesorii isi iau vacante si long weekend-uri chiar si in cursul saptaminii, lasind copiii acasa.., criza sistemului de asigurari sociale unde foarte multi canadieni au inteles ca munca nu mai reprezinta o valoare sociala si intinsul miini la guvern este sport national, iar cei veniti din Africa, Asia si America Centrala nici nu se mai gindesc la munca ci prefera sa isi mareasca familia cu un numar impresionant de copii si sa primeasca pentru copii de la stat un ajutor care poate sustine toata familia stind acasa si uitindu-se la televizor, apelind la putina munca la negru, ei traind in acest fel mult mai bine decit cei care merg la munca, dar “demolind” sistemul asigurarilor sociale….

Card al pomenii …instituionalizate
Am vazut ca cineva spunea in articol ca statul Canadian ii sprijina pe emigranti financiar si profesional… Cum fratilor? Primele trei luni nu aveti nicio asigurare medicala de guvern si daca se intimpla sa va imbolnaviti, tot ce ati adus din tara veti cheltui pe medicamente, discutam de mii de dolari, si spitalizari care au preturi astronomice, iar dupa cele trei luni, primiti asigurare medicala de la guvern, care inseamna NIMIC.
Daca aveti nevoie de un dentist, pregatiti-va cu 7-800 de dolari pentru o plomba simpla si peste 200 de dolari pentru curatirea danturii, ca sa nu mai vorbesc de tarifele pentru lucrari dentare complexe, findca va trebui sa cereti bani celor din tara sau sa aratati ca majoritatea canadienilor, fara dinti in gura si chiar in imposbilitatea de a avea o proteza…
Ca sa te sprijine financiar statul canadian, trebuie sa arati ca banii oficiali ceruti de ambasada pentru emigrare, care erai obligat sa vi, i-ai terminat si sa le prezinti facturile, iar ceea ce primesti intr-un caz fericit, este un card al pomenii instituionalizate, prin care iti poti lua alimente de la banca de alimente (Food Bank), unde marea majoritate sint expirate si unde trebuie sa astepti la rind cu somalezii si haitieni sa vezi daca mai ramine ceva, iar ca sa primesti ceva bani, discutam de citeva sute de dolari care nu fac nici o diferenta, trebuie sa astepti procesarea actelor pentru “pomana institutionalizata”, care nu se ofera cu usurinta, iar romanii trebuie… sa trimita fotografii acasa, pentru ca cei ramasi sa vada realizarile lor si asta inseamna inhamarea la o munca nebuneasca si imprumutul la banci, unde dobinda ii trimite pe multi la munca si Duminica….si chiar 12-14 ore pe zi…

Ar mai fi multe de spus, insa o voi face daca cineva va prezenta interes si voi veni chiar cu reglemetari legale pentru a vedea ca situatia este total diferita decit se vede in Romania si pentru a feri romanii de un impact mult prea dur cu o tara care stie exact ce sa faca pentru a prostii alte natii si a crea un cadru multicultural la munca si nu la drepturi…. Aveti grija in alegere, situatia nu este chiar asa de roza cum pare…

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.