Unde s-a ajuns, prioritatea Ministerului Sănătății – asigurarea gărzilor în spitale!!

Unde s-a ajuns, prioritatea Ministerului Sănătății – asigurarea gărzilor în spitale!!

0 482

Asigurarea gărzilor în spitale este o prioritate pentru Ministerul Sănătății, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaților, ministrul Nicolae Bănicioiu, în cadrul unei dezbateri inițiate de grupul parlamentar PSD.
„În condițiile în care numărul de medici, dar și personalul mediu este sub optim, modul de organizare a gărzilor în fiecare unitate sanitară este extrem de important pentru buna funcționare a fiecărui spital și a sistemului sanitar în ansamblu. În acest moment, Ministerul Sănătății lucrează pe mai multe direcții pentru a rezolva și problema deficitului de sistem, dar și o organizare mai bună prin îmbunătățirea asigurării de gărzi și de servicii medicale la orice oră.
Prima direcție de acțiune este cea organizațională. În ciuda lipsei de personal, vă asigur că lucrăm pentru a respecta programul de gărzi, astfel încât să venim în întâmpinarea oricăror nevoi ale cetățeanului. Astfel, numărul liniilor de gardă se determină diferențiat pe tipuri de unități sanitare în funcție de numărul de paturi aprobat prin ordinul de structură a spitalului, iar repartiția pe specialități clinice se face de conducerea fiecărei unități spitalicești în parte”, a afirmat ministrul.
El a amintit că la tariful orar pentru serviciile lucrate în zilele de repaus săptămânal și zilele libere se acordă un spor de până la 100%. Pentru gărzile din timpul programului normal de lucru se poate ajunge la un spor de 75% din tariful orar.

Potrivit ministrului, în liniile de gardă pentru specialități se pot include și medici din unitatea sanitară respectivă, dar și din afara acesteia care sunt confirmați prin ordin al Ministerului Sănătății. Bănicioiu a explicat că tot pentru a asigura continuitatea gărzilor se poate apela în situații deosebite la chemarea de la domiciliu a unor medici, atât a celor care lucrează în respectiva unitate sanitară, cât și de la altele.

Continuitatea asistenței medicale se poate asigura și prin gardă la domiciliu.
„O măsură la care lucrăm în momentul de față este aceea a includerii pe specialități în liniile de gardă a medicilor rezidenți începând cu anul trei de rezidențiat numai în specialitatea la care sunt confirmați ca medici rezidenți și sub supravegherea medicului specialist”, a afirmat ministrul.
Nicolae Bănicioiu a amintit totodată că multe spitale din țară sunt administrate de autoritățile locale.
„Nu trebuie uitat aportul și sprijinul pe care trebuie să îl primim din partea autorităților care gestionează și administrează spitalele în momentul de față. Foarte multe dintre spitale nu mai sunt în subordinea Ministerului Sănătății, sunt în subordinea autorităților locale”, a spus demnitarul.
Potrivit acestuia, o altă prioritate a mandatului său este aceea a stopării plecării medicilor, în acest sens existând în circuitul legislativ la Senat un proiect privind majorarea salariilor personalului medical.
„A doua direcție pe care ne îndreptăm este cea a stopării plecării medicilor, iar aici este vorba nu numai de majorarea salarială este și o inițiativă introdusă la Senat care sper să treacă cât mai repede, este vorba de o majorare a veniturilor medicilor, este o regândire a sistemului prin acordarea de facilități și, practic, posibilitatea ca printr-o muncă susținută, printr-o muncă pe care o desfășori în spitalul public și pentru pacienți privați să poți să fii remunerat suplimentar. Sper că sprijinul dumneavoastră pentru a trece o astfel de lege ar fi o rezolvare de sistem cât mai urgentă”, a spus ministrul.SPITALUL  Judetean
Bănicioiu a cerut parlamentarilor prezenți la dezbatere ca inițiativele legislative, „mai ales” cea referitoare la creșterea veniturilor medicilor, să nu fie tratate ca inițiative politice.
„Nu este nici a PSD-ului, nici a mea, nici a PNL-ului sau a vreunei alte formațiuni politice. Poate fi o modalitate concretă a Parlamentului de a pune capăt unei mari probleme a sistemului sanitar — aceea a migrării personalului medical”, a susținut ministrul.
În ceea ce privește deblocarea posturilor, Bănicioiu a menționat că numai în ultimele șapte luni au fost ocupate în urma organizării de concursuri aproape 5.000 de posturi. „Și acum suntem în perioadă de scoatere la concurs a posturilor. Vă dau exemplu: la Spitalul Universitar de Urgență București 140 de posturi au fost scoase la concurs luna aceasta. Politica de deblocare a posturilor va continua”, a conchis demnitarul.

AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.