Ungaria, copilul rebel sau… razvratitul tembel al U.E. ?!
Ungaria înregistrează un record negativ ca stat central și est european care a cunoscut cel mai mare declin democratic în ultimul an, potrivit Raportului Nations in Transit, Sub pretextul reformelor, liderii au incalcat sistematic principiile democratiei. In replica, un oficial ungur vorbeste, in Washington Post, despre isteria UE si SUA la adresa Budapestei si despre sentimentul administratiei ungare ca este „tapul ispasitor” a mediei europene. Ungaria (si Ucraina) conduc trendul antidemocratic in Europa Centrala si de Est, potrivit raportului Freedom House. Ungaria este foarte aproape de a iesi din categoria democratiilor consolidate, in timp ce scorul Ucrainei este foarte aproape de nivelul de dinainte de Revolutia Portocalie In Ungaria, combinatia dintre lipsa unei traditii puternice a practicilor democratice, cu retele de coruptie care s-au pastrat, un nivel scazut al increderii publice si conditii economice precare au afectat reformele democra tice ,sustine raportul.
Guvernul ungar a fost asiduu criticat de UE pentru limitarile la adresa libertatii presei prin intrarea in vigoare a controversatei legi media de la inceputul acestui an. Si de cealalta parte a Atlanticului, Hillary Clinton si-a exprimat, intr-o scrisoare trimisa premierului Viktor Orban, ingrijorarile privind viitorul institutiilor democratice in Ungaria, fosta natiune comunista. Iar intr-o vizita facuta la Budapesta a avertizat asupra necesitatii intaririi sistemului de control institutional reciproc.
In replica, un oficial ungur considera ca UE si SUA au cazut victima „unui fel de isterie” in reactiile lor fata de noua constitutie adoptata de Ungaria Criticile la adresa legislatiei in domeniul sistemului judiciar, media, sistemului bancar si religiei adoptata de Fidesz au devenit atat de „acerbe” incat… Budapesta a devenit „tapul ispasitor” al mediei europene, a spus Zoltan Kovacs, secretarul de stat pentru comunicare guvernamentala pentru The Washington Times.
Publicatia americana arata ca, Ungaria ramane in atentie, cu atat mai mult cu cat exista voci potrivit carora Budapesta devine o democratie pe stilul Rusiei, in care puterea politica este mai centralizata decat in Europa Occidentala. Iar principala temere este ca noile legi adoptate in Ungaria in ultimul an sunt un semnal privind regresul in toate cuceririle democratice ale Ungariei de dupa caderea comunismului.
„In ultimii doi ani am vazut schimbari semnificative si fundamentale de legislatie. Si, indiferent ca sunt in domeniul bancar, media sau al justitiei, ele merita o analiza atenta si corectii importante”, a spus A. Conley, coordonatorul programului pentru Europa al Centrului pentru Studii Strategice Internationale. Este cunsocut faptul ca, la nivel UE, se desfasoara o investigatie in ce masura noua legislatie ungara incalca sau nu aquis-ul comunitar – atat in privinta legii media, cat si in ceea ce priveste legea referitoare la varsta de pensionare a judecatorilor. Iar fostul candidat la Presedentia USA, Hillary Clinton a aratat ca oficialii americani sunt „profund ingrijorati” de noile reguli prin care recunoasterea religioasa are nevoie de aprobarea, cu doua treimi, a Parlamentului, ceea ce politizeaza in mod nenecesar o decizie ce priveste un drept fundamental al omului.
De altfel, Zoltan Kovacs, combate „viziunea distorsionata” pe care aceasta o are privind legislatia in discutie , a aratat ca, ramanand un membru fidel al UE, Ungaria incearca sa isi rezolve problemele „de una singura” si a cerut oportunitatea sa o si faca.
Legea privind religia este mai putin politica, decat este un mijloc de a curata un sistem disfunctional care a permis ca 300 de biserici sa primeasca finantare de la stat, a argumentat Kovacs. Legea privind media va avea ca efect curatarea urmarilor unui management defectuos, in timp ce legea privind pensionarea judecatorilor are menirea de a combate un sistem de pensii „prea socialist”. (Surse:Timpul md.)