Unguras (Marrubium vulgare)

Unguras (Marrubium vulgare)

0 333

Originar din zona Mediteranei, creste acum in toata Europa, in locuri insorite si calde. Poate fi vazut adesea pe marginea drumurilor.


Este cunoscut si sub numele de voronic.


Ungurasul este o planta ?inalta de 30-50 cm, ramificata la partea superioara. Intreaga planta este acoperita cu peri, din care cauza are un aspect albicios. Frunzele sunt opuse, dintate pe margini, iar pe partea inferioara se observa o retea de nervuri. Florile sunt mici, de culoare alb-murdar, care apar la jonctiunea frunzelor. Infloreste incepand din iunie pana in septembrie. Planta are miros de mar.


Planta este pomenita in medicina antica egipteana dar si in cea indiana, ca expectorant si remediu in diferite afectiuni respiratorii. Faraonii isi lecuiau tusea cu aceasta planta ierboasa si amara care, pe deasupra, activeaza si digestia.



  1. Parti utilizate:

????????? Florile- Ungurasul se recolteaza in timpul infloririi (incepand din iunie).? Se usuca in straturi subtiri, la umbra, in locuri bine aerisite.



  1. Compusi activi :Acidul marilic pe care-l contine sporeste secretia de bila din celulele hepatice.

  2. Utilizari medicinale:

????????? Planta se foloseste in mod special pentru tratarea tusei si este cunoscuta drept unul dintre cele mai eficiente expectorante naturale.


????????? Elimina secretiile bronhice, calmeaza balonarile si colicile intestinale.


????????? Se foloseste in bolile de ficat, ca expectorant si pentru stimularea poftei de mancare.



  1. Preparate:

????????? Ceaiul de unguras provoaca scaderea tensiunii si se recomanda pacientilor hipertensivi, efect care se datoreaza continutului de azotat de potasiu si colinei. Se prepara infuzii din o lingura de planta uscata si maruntita la o cana de apa clocotita, iar ceaiul se bea pe stomacul gol.


????????? Tratamenul fitoterapeutic prescris in cura de slabit, ceaiul de unguras, are proprietatea de a ameliora digestia si a facilita secretia biliara datorita principiilor sale amare si actiunii tonice globale. Ungurasul se foloseste ca fluidizant bronsic si lupta contra inflamarii cailor respiratorii. Conform unor studii recente, are efecte antioxidante, hipoglicemiante si hipertensive.


????????? Este recomandat in caz de digestie grea.


????????? Tinctura– puneti 10-20 de picaturi intr-un pahar cu apa. Luati de 2-3 ori pe zi inainte de mese.


????????? Comprese-in tratamentul ranilor purulente si al ulceratiilor-puneti 30-60g de planta uscata la 1 l de apa clocotita. Fierbeti timp de 3 minute si infuzati 10 minute. Inmuiati o compresa in acesta solutie si aplicati pe zonele afectate de 1-2 ori pe zi.


????????? Ungurasul datorita ingredientilor activi pe care ii contine indeparteaza lacustele.


?



?


?


?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.