Uniunea Social Liberala, O alianta pentru romani, pentru Romania!

Uniunea Social Liberala,
O alianta pentru romani, pentru Romania!

0 326

Cu o viteza mai putin specifica clasei politice romanesti, cu negocieri care au fost bine mascate de declaratii ale liderilor, cu o strategie prin care totul se va subordona hotararilor centrale unirea Opozitiei s-a realizat.
Presedintele PSD, Victor Ponta, si cel liberal, Crin Antonescu, au semnat sambata protocolul de infiintare al Uniunii Social Liberale (USL). Lor li s-a alaturat ulterior pe scena de la Palatul Parlamentului si presedintele conservatorilor, Daniel Constantin.
„Nu e o alianta doar intre cele trei partide, ci o alianta pentru Romania, pentru romani”, a spus Antonescu dupa semnarea documentelor. Initial, conducerile PNL, PSD si PC s-au reunit separat in sedinte pentru a valida protocolul Uniunii Social Liberale. Protocolul este valabil pana in 2020.
Semanarea documentelor a fost precedatat de validarea in forurile de conducere colectiva ale partidelor.

Consiliul National al PSD a decis constituirea USL, cu un singur vot impotriva.
Liderii PNL (DP) au aprobat infiintarea USL cu 186 „pentru”, unul impotriva (Ludovic Orban) si 8 abtineri. Cele 8 abtineri de la PNL apartin membriilor organizatiilor de sector 1 si 2, nemultumiti de prevederile din protocol privind candidaturile pentru primaria Capitalei.
Cei doi lideri au participat la inchiderea sedintelor celor doua partide. Dupa ce liberalii au aprobat protocolul Uniunii Social Liberale, in sala de sedinta, a venit presedintele PSD Victor Ponta. „Putem sa fim aliati si parteneri seriosi pe cat de destoinici am fost ca adversari. Sunteti un partid cu oameni pe care i-am respectat ori de cate ori ne-am luptat si pe care ii voi respecta cu atat mai mult cu cat luptam impreuna. Am castigat deja increderea domnului Antonescu si sper sa o castig si pe-a dumneavoastra”, s-a adresat Ponta liberalilor.

Alianta PSD-PNL-PC se va numi Uniunea Social Liberala (USL) si va avea ca sigla atat trandafirii rosii, cat si sageata liberala. Potrivit protocolului Uniunii obtinut de HotNews.ro, cele trei partide vor participa pe liste comune la alegerilor locale: PSD – 21 de candidati, si ACD-20.
In ceea ce priveste parlamentarele, fiecare formatiune isi va mentine colegiile pe care le detine, restul fiind impartite in mod egal. Candidatul la prezidentale va fi stabilit in urma sondajelor, iar premierul va fi dat de partidul care nu va detine candidatura pentru functia de Presedinte al Romaniei.

Unirea Opozitiei – pentru scoatera Romaniei din grava criza
Victor Ponta a spus ca momentul decisiv care a dus la constituirea USL a fost momentul in care Adrian Sobaru, un electrician de la TVR, s-a aruncat de la balconul Parlamentului in timpul unui discurs tinut de premierul Emil Boc.
Presedintele PNL, Crin Antonescu a declarat in debutul sedintei Delegatiei Permanente a partidului, ca unul dintre argumentele care l-au determinat sa pledeze pentru o alianta cu PSD a fost „deprecierea fara precent” a imaginii Romaniei in plan international.
La sfarsitul anului trecut am receptat ca extrem de grav un semnal suplimentar si acest semnal a fost pentru mine unul din motivele care m-au determinat sa inclin la nivel personal decizia in favoarea acestui act politic – deprecierea grava, fara precedent dupa 1996 a pozitiei, imaginii si situatiei Romaniei in plan international. Noi suntem un partid care din 1990 ne-am luptat (…) pentru revenirea Romaniei in lumea civilizata occidentala, pentru NATO, pentru UE. (…) Azi constatam cu totii ca dupa toate necazurile interne, din punct de vedere international, Romania e in grava criza”, a afirmat Antonescu, citat de agentia Agerpres.

Declaratii ale liderilor politici dupa infiintarea USL
Victor Ponta
a declarat duminca seara la Antena 3 ca dupa ce Crin Antonescu a fost alaturi de Mircea Geoana in turul doi al alegerilor prezidentiale din 2009, nu exista nimic care sa-l impiedice sa-l sprijine pe liderul PNL in cadrul unor noi alegeri.
Ponta considera ca o eventuala comparatie cu fosta Alianta D.A este jignitoare, precizand ca „USL se va bate pentru castigarea alegerilor”, desi exista trei modalitati prin care presedintele Traian Basescu si PDL vor actiona: arma intimidarii, cumpararea de voturi si fraudarea voturilor din diaspora.
Liderul PSD nu crede ca exista vreun fel de varianta in care USL sa poata construi ceva cu Traian Basescu. De asemenea, el a precizat ca in Senat lipseste un singur vot pentru a obtine majoritatea.

Crin Antonescu a afirmat ca in acest moment „USL are sansa unui start reusit, fapt care dovedeste ca atunci cand ai buna credinta poti face lucruri grele bine si repede”.
Presedintele PNL recunoaste ca „exista oameni cu apucaturi baroniale si in PSD si in PNL, insa acest lucru trebuie marginalizat incet-incet”. In legatura cu o eventuala candidatura la alegerile prezidentiale, Crin Antonescu a precizat ca „in protocolul USL nu scrie nimic despre Antonescu la presedintie”.
„Eu sunt bucuros de ce am reusit sa facem. E un razboi politic pe viata si pe moarte si-l vom duce din toate puterile”, a mai spus lideru PNL.
Antonescu a afirmat ca urmeaza doua actiuni pe care USL le va intreprinde: „toate eforturile oficiale pentru a putea disloca o parte din actuala majoritate si dezvoltarea proiectului politic la care USL s-a angajat”.
„Incepand chiar de maine vom boteza grupurile de lucru, pentru ca spre deosebire de fostele aliante, am decis sa nu facem mai multe formatiuni de conducere pentru ca activitatea de conducere sa fie cat mai eficienta”, a mai spus Antonescu.

Daniel Constantin (PC):
Liderul conservatorilor, Daniel Constantin, a declarat sambata ca este de datoria parlamentarilor actuali sa propuna suspendarea presedintelui Traian Basescu, chiar daca opozitia detine sau nu majoritatea in legislativ, relateaza Agerpres. Presedintele PC a estimat ca, in momentul de fata, ar exista peste 70% din romani care sunt de acord cu alianta dintre PSD, PNL si PC. Acesti 70% ar aproba si supendarea lui Basescu.
„Un astfel de demers trebuie analizat foarte bine pentru ca el trebuie judecat din punct de vedere al Constitutiei. Cred ca si daca avem si daca nu avem majoritate, este de datoria noastra, a parlamentarilor din Parlamentul actual al Romaniei, sa propunem suspendarea presedintelui”, a afirmat Constantin, dupa ce a fost intrebat cand ar fi oportun demersul de suspendare a sefului statului.
Presedintele PC a estimat ca, in momentul de fata, ar exista peste 70% din romani care sunt de acord cu alianta dintre PSD, PNL si PC, precum si cu suependarea presedintelui: „Am vazut cateva studii recente care sunt incurajatoare in acest sens”.
Daniel Constantin care a apreciat USL ca fiind „o alianta durabila ce are la baza calitatea oamenilor”. Constantin a precizat ca TVA-ul de 5% e o masura la care PC aspira si pe care spera sa o regaseasca in obiectivele urmatoare. „Obiectivul cel mai important al nostru este insa depolitizarea institutiilor publice”, a mai spus liderul PC.
Presedintele PC recunoaste ca in anul 2012 „noii aliante ii va fi foarte greu”, daca nu se va reusi dislocarea actualei puteri printr-o motiune de cenzura.
„Exsita multi oameni care vor deja sa vina in cadrul Aliantei”, a mai spus Daniel Constantin.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.