Universitatea Transilvania – IL si Ingineria Materialelor nu se mai cauta la Brasov!
Inginerii inca mai au cautare, dar unele domenii nu-i mai atrag pe absolventi. La Brasov, Universitatea Transilvania pregateste singurii specialisti in ingineria lemnului din tara. Chiar si asa, din cele 153 de locuri puse la dipozitie in prima sesiune de admitere, doar 39 de candidati s-au inscris la aceasta facultate. La fel de grave sunt lucrurile si la Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor
Inginerii inca mai au cautare, dar unele domenii nu-i mai atrag pe absolventi. La Brasov, Universitatea Transilvania pregateste singurii specialisti in ingineria lemnului din tara. Chiar si asa, din cele 153 de locuri puse la dipozitie in prima sesiune de admitere, doar 39 de candidati s-au inscris la aceasta facultate. La fel de grave sunt lucrurile si la Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor unde pe 312 locuri abia s-au inscris 71 de candidati. Unde mai pui ca majoritatea locurilor scoase la concurs sunt bugetate de stat iar mediul de afaceri cauta permanent specialisti.
Reprezentantii Universitatii Transilvania sustin ca din cele 9 facultati tehnice ale institutiei de invatamant superior sunt doua programe de studii care in fiecare an se confrunta cu lipsa candidatilor. Asta in ciuda cererii mediului de afaceri pe piata muncii care cauta specialisti in aceste domenii.
Dupa absolvire, specialistii in aceste domenii pot cistiga salarii de mii de lei insa prea putini absolventi sunt interesati de aceste specializari.
Potrivit prof. univ. dr. ing. Daniel Munteanu, prorector al Universitatii „Transilvania”, mediul economic in general solicita absolventi specialisti de aceste doua specialitati, mai ales ca ingineria lemnului este singura facultate din tara de profil dar si ingineria materialelor ofera absolventi pregatiti in zona de procesare de sinteza a materialelor, deosebit de importanta pentru industrie.
Sunt insa si alti factori vinovati de numarul redus de absolventi care se indreapta spre aceste specializari. Pe parcursul anilor de liceu elevii nu mai au parte de consiliere in cariera si, mai grav, liceele tehnologice au probleme mari cu promovabilitatea la BAC.
In plus, cei de la profilurile teoretice se indreapta spre facultati mai cautate cum sunt cele de Litere, Medicina sau Stiinte Economice. In aceste conditii, conducerea Universitatii Transilvania isi propune ca pe viitor promovarea unor astfel de specializari sa se faca impreuna cu reprezentanti ai mediului de afaceri pentru a face mai atractibila oferta educationala.
Vifor Rotar