„Universitatea Viitorului” – un proiect modern propus de MECT

„Universitatea Viitorului” – un proiect modern propus de MECT

0 376

Guvernul Romaniei a aprobat miercuri, 20 august, propunerea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului de infiintare a unei comisii interministeriale pentru a analiza posibilitatea demararii proiectului „Universitatea Viitorului”. Acesta presupune construirea, in urmatorii 6-10 ani, a unor campusuri universitare noi, in afara Bucurestiului si a altor orase – centre universitare.
Centrele vor fi construite pe terenuri apartinand statului, iar imobilele si terenurile pe care functioneaza in prezent universitatile vor ramane in continuare in proprietatea acestora si spre uzul mediului academic.
Un exemplu de aplicare proiectului expus de catre MECT este construirea unui oras universitar desfasurat pe 600 ha, care ar putea fi amplasat la 10-15 km de Bucuresti, cu o capacitate de peste 100.000 de studenti si care ar putea sa reuneasca mai multe universitati bucurestene. Costurile proiectului s-ar ridica la aproximativ 2 miliarde de euro. Proiecte similare pot fi concepute si pentru celelalte centre universitare mari din tara (Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara). Suprafetele de teren necesare pentru amplasarea acestor campusuri universitare ar putea fi transferate catre MECT de la MApN (unitati militare dezafectate), MIRA, Administratia Domeniilor Statului, RAPPS sau Academia de Stiinte Agricole. Proiectele pot fi finantate din bugetul MECT (6% din PIB).

Populatia universitara a crescut de patru ori din 1989
Propunerea se bazeaza pe faptul ca, din 1989 populatia universitara a crescut de patru ori (de la 169.000 la 644.721), iar facilitatile din invatamantul de stat nu au crescut cu mai mult de 15%. De asemenea, in ultimii ani, MECT a primit din partea mai multor universitati din Bucuresti si din tara solicitari de sprijin financiar pentru a identifica terenuri in oras sau in afara orasului pentru a construi campusuri universitare noi. Printre institutiile de invatamant superior Academia de Studii Economice, Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Universitatea Nationala de Arte Teatrale si Cinematografice „I.L. Caragiale”, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Universitatea „Transilvania” din Brasov, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si Universitatea de Vest din Timisoara.
Implementarea unui asemenea proiect are in vedere nevoia de a creste competitia unitatilor de invatamant superior romanesc, prin cresterea standardelor de calitate, cresterea finantarii, atragerea studentilor straini sau a cadrelor didactice de elita, asa cum se intampla in statele cu sisteme puternice de invatamant superior (SUA, UK, Franta, Germania).
In componenta comisiei care va elabora etapele de implementare ale proiectului ar urma sa intre reprezentanti ai MECT, Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Ministerului Economiei si Finantelor, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Ministerului Transporturilor, Administratiei Domeniilor Statului si Primariei Municipiului Bucuresti.
Termenul pana la care aceasta comisie trebuie sa formuleze un prim punct de vedere este 15 octombrie 2008.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.