Universitatile private din Romania sunt slab cotate

Universitatile private din Romania sunt slab cotate

0 174

Universitatile particulare din Romania sunt extrem de slab cotate fata de cele de stat si multi se intreaba cum este posibil acest lucru din moment ce in strainatate este chiar invers. Iti trebuie bani seriosi pentru a avea parte de o educatie „aleasa” si numai cei cu dare de mana au acces la universitatile de prestigiu. Exceptii sunt cei care muncesc din greu si reusesc sa obtina o bursa „consistenta” de cateva mii de euro sau dolari.
In Romania, insa, universitatile private sunt pline de absolventi de liceu, cu bani, cei mai multi dintre ei, pe care parintii sau societatea insasi ii „impinge de la spate” sa se duca sa-si ia o diploma. Ei mai ca s-ar duce, mai ca nu s-ar lasa dusi, cert este ca plictisul si lipsa de seriozitate este starea de fapt care domneste in majoritatea universitatilor de acest gen. Daca emotia admiterii este „dizolvata” cu ajutorul unei sume frumusele de bani cotizata de finantatorii plozilor, in marea lor majoritate, parinti cu pretentii, atunci nici studentul nu mai are nicio grija in ceea ce priveste facultatea pe care o urmeaza si o ignora, scazand, astfel, prestigiul intregii universitati.
Investitiile mici in cercetare, numarul mic de specializari si de programe internationale au impiedicat institutiile particulare sa intre in top.
In Romania, toate cele 35 de institutii private acreditate au intrat in ultima grupa valorica, potrivit clasificarii anuntate marti de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.
„Criteriile si metodologia de evaluare au dus la un punctaj care le-a plasat sub ultimele din cea de-a doua categorie”, explica profesorul Stefan Vlaston, presedintele asociatiei EDUCER.
Unul dintre motive este acela ca universitatile particulare nu au articole de cercetare indexate ISI (Institute for Scientific Information), pentru ca multi dintre profesorii care fac cercetare predau ca asociati, dar au norma intreaga la facultatile de stat, iar articolele cotate ISI sunt declarate la institutiile de baza, explica Vlaston.
Un alt motiv este ca particularele au mai putine specializari decat universitatile mari, care au obtinut punctaj mai bun la evaluare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.