Urmaeaza cateva luni de scadere economica
Activitatile din mai multe domenii, precum industria prelucratoare, in comertul cu amanuntul, servicii si in sectorul de constructii vor cunoaste scaderi moderate si, respectiv accentuate, in perioada decembrie 2009 – februarie 2010, in raport cu datele din septembrie-noiembrie 2009, potrivit managerilor societatilor comerciale, citati de Institutul National de Statistica (INS).
Scadere accentuata a activitatii din constructii
Potrivit optiunilor exprimate in luna decembrie 2009, se contureaza pentru perioada decembrie 2009 – februarie 2010 o scadere moderata a activitatii in industria prelucratoare si comertul cu amanuntul, o scadere in activitatiile de servicii si o scadere accentuata in sectorul de constructii in raport cu cele trei luni anterioare.
Datele INS arata ca o scadere accentuata a activitatii se va consemna in constructii unde se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, un volum al productiei de -53 la suta, si a stocului de contracte si comenzi de -49 la suta fata de perioada anterioara a primelor trei luni din toamna lui 2009.
Managerii estimeaza, totodata, o scadere accentuata a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -48 la suta), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.
In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o scadere moderata a acestora, in procent de – 6 la suta.
Tendinte de scadere, dar moderate, se vor inregistra in industria prelucratoare si in comertul cu amanuntul. Astfel, in cadrul anchetei de conjunctura din luna decembrie 2009, managerii din industria prelucratoare au estimat, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei, cu un sold conjunctural in scadere cu 14 la suta.
Si in privinta numarului de salariati se estimeaza o scadere, respectiv -21 la suta pe total industrie prelucratoare (-24 la suta la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste).
Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata: metalurgie (-63 la suta), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (-46 la suta), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (-36 la suta).
Doar in cazul preturilor la produsele industriale se prognozeaza o tendinta de relativa stabilitate in urmatoarele trei luni, respectiv un sold conjunctural pozitiv de cinci la suta.
Serviciile vor urma acelasi curs
Conform managerilor din sectorul de comert cu amanuntul, citati de INS, se estimeaza o scadere moderata a activitatii economice pentru perioada decembrie 2009 – februarie 2010, cu un sold conjunctural pe minus de 10 la suta.
Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -9 la suta), iar volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor avea o scadere moderata (sold conjunctural -7 la suta).
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele doua luni din 2010 o scadere moderata si a numarului de salariati din sectorul comertului cu amanuntul, respectiv -11 la suta.
Pe de alta parte, managerii societatilor comerciale estimeaza o crestere de 26 la suta a preturilor de vanzare cu amanuntul.
Nici sectorul serviciilor nu va fi ocolit de probleme, conform estimarilor din luna decembrie 2009, cifra de afaceri urmand sa cunoasca o tendinta de scadere de16 la suta.
La capitolul numarului de salariati din servicii, pentru urmatoarele trei luni se estimeaza o scadere de -24 la suta, aceasta tendinta fiind data, in special, de intreprinderile foarte mari (500 salariati si peste).
Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o relativa stabilitate, respectiv un sold conjunctural de minus cinci la suta.
Statistica INS s-a efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081).
Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5 la suta la nivel total sector.
Sursa: AGERPRES