Urna si butelia
Institutul National de Meteorologie, total aservit lui Traian Basescu, a stricat planurile de week-end ale cetatenilor. In urma indicatiilor primite de la Cotroceni, meteorologii au programat vreme urata in ziua referendumului, pentru a-i sili pe alegatori sa-si exercite prerogativele electorale la urne in loc sa acumuleze colesterol la iarba verde.
De partea cealalta, adversarii presedintelui suspendat nu reusesc sa alunge norii grei de pe cer, desi apeleaza la cea mai inalta instanta in domeniul meteopolitic. Ion Iliescu, caruia ii era suficient candva doar sa apara pe undeva ca sa faca soarele sa iasa, are tot mai putine motive sa zambeasca solar zilele astea. Daca n-au fost doar aruncate in contrapartida la ocarile venite dinspre inamici, aluziile strecurate de Traian Basescu despre acuzatiile de genocid revolutionar ce i se pregatesc de catre procurori sunt motive serioase de ingrijorare pentru Iliescu.
Genocidul este, insa, o vorba, mare la romani, care n-a putut fi probata nici macar in cazul dictatorului Ceausescu, lichidat la timp, inainte de a dezvalui dimensiunile aparatului „de partid si de stat” care l-a sprijinit entuziast in exploatarea poporului. In schimb, parlamentaricidul din care Basescu si-a propus sa prapadeasca vreo cateva cisterne pentru igienizarea forului legislativ a facut primele victime.
Sapte la numar. Abia ce a dat cu flitul demisiei pe care le-o va cere alesilor dupa intoarcerea la Cotroceni, 7 dintre 322 de parlamentari ce-i votasera suspendarea si-au facut publica intentia de a-l vota pe marinar la referendum, recunoscand spasiti ca suspendarea a fost o greseala. Dupa ce au fost dati afara din partidele la care plateau cotizatia (PSD si PC) primele victime ale celor 322 de negri mititei risca sa fie taxati la pachet drept solutie imorala cand vor bate la portile PD-ului, sa-si continue traseul politic pe care? fac autostopul de ani de zile. Doar daca nu cumva la astfel de racolari se referea Traian Basescu cand declara ca vrea sa faca un PD mare si puternic.
Singurii care par sa fi luat in serios avertismentele aruncate la umplutura de partizanii prezidentiali despre posibile tentative de fraudare a alegerilor sunt oficialii straini. Europeni si americani la un loc. Diplomatiile occidentale si cea de peste Ocean si-au desemnat cele mai importante personaje detasate in Romania sa supravegheze indeaproape corectitudinea scrutinului. In premiera pentru Romania, insusi adjunctul ambasadorului SUA la Bucuresti si seful Misiunii Comisiei Europene in Romania s-au acreditat in fruntea unor detasamente de observatori la referendum.
Dovada ca alogenii stau cu ochii pe urnele noastre mai abitir decat ar fi stat romanii insisi pe buteliile de campanie in cazul in care ar fi ales un picnic in locul votului.
Vifor Rotar