Ursi legali sau ilegali?
Ursii gunoieri de Brasov au inceput sa fie tot mai insistenti in largirea ariei lor de actiune si sa se simta din ce in ce mai acasa pe strazile brasovene. Cu toate ca deranjaza, autoritatile locale sunt puse in imposibilitate de a le limita atat numarul din ce in ce mai mare, cat si aria de actiune. De ce? Iata.
Potrivit ultimelor norme legislative, singura institutie abilitata sa ia decizii in privinta ursilor care vin in oras in cautare de hrana este Ministerul Mediului, astfel ca autoritatile locale nu pot decat sa-i monitorizeze si sa incerce sa-i sperie pentru a-i forta sa se retrage in padure. Doar in cazuri exceptionale animalele pot fi tranchilizate si relocate, dar se pare ca acestea revin in zonele cunoscute lor.
De cand a dat iarba bine, in zonele orasului aflate in preajma padurii au aparut ursii in cautare de hrana. Astfel, doua femele insotite de doi, respectiv trei pui, dar si un mascul, au luat la rand tomberoanele de pe strazile Valea Cetatii si Dobrogeanu Gherea si din Livada Postei.
In gestionarea acestei situatii sunt implicate mai multe institutii, cu filiale in Brasov, acestea fiind Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS), Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) si Serviciul Public de Gestionare a Animalelor (SPGA), la care se alatura politistii comunitari si jandarmii, insa singurul lucru pe care il pot face este sa sperie animalele si sa le redirectioneze spre padure.
„Mai multe patrule formate din angajati ai SPGA, ICAS, AJVPS, jandarmi si politisti comunitari sunt puse in miscare pentru a interveni in momentul in care ursii coboara in oras, insa nu avem ce sa le facem. Doar ii monitorizam si apoi ii speriem pentru a se retrage in padure, pentru ca, potrivit legii in vigoare, ursii sunt animale protejate si nu putem sa intervenim noi. Singurii care pot lua decizii in privinta lor sunt responsabilii de la Ministerul Mediului”, a declarat Flavius Barbulescu, seful SPGA Brasov.
Si conducerea Primariei este ingrijorata de intensificarea „activitatii” ursilor, insa nu poate face nimic, declara viceprimarul Adrian Gabor, decat sa sesizeze din nou Ministerul Mediului.
„Legislatia s-a inasprit si nu poti nici sa impusti animalele, ci doar sa le tranchilizezi si sa le relochezi, insa aceasta numai in cazuri cu adevarat exceptionale. De pe fondul de vanatoare Tampa au fost ‘recoltate’ in sezonul de vanatoare 21 de exemplare, adica atat cat au permis autoritatile centrale. Mai mult decat sa incercam sa speriem ursii si sa-i determinam pe cetateni sa nu-i hraneasca sau fotografieze si filmeze nu se poate face altceva”, a precizat viceprimarul Adrian Gabor, care a mai spus ca, daca va fi nevoie, unele animale ar putea fi tranchilizate si transportate la Gradina Zoologica, in rezervatia de la Zarnesti sau pe fonduri de vanatoare mai indepartate.
In ceea ce priveste posibilitatea impuscarii acestor ursi, edilul a mentionat ca animalele sunt strict protejate de lege si nici un exemplar nu poate fi „recoltat” fara aprobarea autoritatilor centrale competente.
Numarul ursilor din cele 14 fonduri de vanatoare ale AJVPS Brasov a ajuns la 248, in urma monitorizarii realizate recent. Nelu Petre Noaghea, directorul AJVPS, sustine ca numarul exemplarelor este mult mai mare decat ar trebui si ca, potrivit calculelor Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) Brasov, habitatul este suprapopulat, el putand sa sustina maxim 95 de ursi.
Si atunci ce ar fi de facut? Daca ursii sunt asa de protejati, de ce nu se da sfoara-n tara si peste hotare, poate se gasesc amatori ca sa-i cumpere pentru ca ei nu mai au asemenea animale. Astfel ursii pot fi vanduti, chiar la un pret sub valoarea reala, dar scapi de o „marfa” care altfel „se strica” si iti face si tie stricaciuni. Chiar se asteapta moarte de om?
Dan Bota