Ursii bruni din Romania nu sunt doriti in Europa

Ursii bruni din Romania nu sunt doriti in Europa

0 256

Situatia ursilor bruni din tara noastra este de mult scapata de sub control, chiar daca autoritatile locale si cele nationale par sa nu fie prea ingrijorate de acest aspect.
Numarul acestora a crescut enorm in ultima perioada, iar acomodarea lor la habitatul uman din orasele si satele de munte nu mai suprinde pe nimeni.
Este deja un lucru obisnuit sa te duci la Sinaia, Busteni sau Brasov daca vrei sa te intalnesti cu Mos Martin. Este de-ajuns sa gasesti un tomberon plin pentru a avea convingerea ca ursuletii nu se vor lasa asteptati prea multa vreme.
Din pacate, cei mai multi turisti se lasa pacaliti de aspectul lor de jucarii de plus si se apropie periculos de mult de aceste animale, uitand ca ele sunt, in esenta, niste fiare salbatice.
Romania are cei mai multi usi bruni din Europa, dupa Rusia, dar autoritatile n-au solutii viabile pentru a ocroti specia, fara sa ameninte populatia.
Gheorghe Mohanu, presedintele Romsilva, explica de ce nu putem trimite ursii in alte tari din vestul Europei: “Pentru ca nu vor. Tari in interiorul carora se gasesc habitate de ursi bruni, ca Franta, Italia, Elvetia sau Austria, nu-si pun problema repopularii acestora. In Alpii francezi, de exemplu, numarul ursilor bruni s-a diminuat la nici zece exemplare, dar nici nu vor altii. Sunt periculosi pentru cresterea animalelor, dar mai ales pentru oameni.
Turismul dezorganizat din habitatul ursilor le-a schimbat comportamentul. In golful alpin, efectivul de ierbivore domestice scade pe an ce trece. Pajistile montane erau pline de bovine, acum e plin de turisti. Noi avem in jur de 7.000 de exemplare de ursi bruni, lucru care ne claseaza pe locul doi in Europa, dupa Federatia Rusa.
Si la noi in tara ursii au devenit periculosi pentru ca dezvoltarea turismului le-a deviat comportamentul. Exista multe zone turistice unde administratorii restaurantelor nu-si gestioneaza cum trebuie deseurile, iar mirosul de resturi de mancare ii atrage pe ursi, care coboara din padure, existand riscul de a ataca turistii.”
„In primul rand, nu e normal sa tii ursii in captivitate, mai ales ca acest lucru necesita cheltuieli mult mai mari fata de costul mancarii pe care le-o administram in habitatele lor naturale. In al doilea rand, la cei circa 7.000 de ursi pe care-i avem… nu putem transforma Romania doar in tarcuri de ursi, nu?”, a declarat primarul Sinaiei pentru cotidianul Adevarul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.