Ursii carpatini din tara noastra – decimati din indolenta autoritatilor
Ursii din Romania au devenit o atractie pentru vest-europenii, mai multi sau mai putini celebri care au venit, fie sa admire exemplarele, fie sa-si etaleze veleitatile de mari vanatori.
Romania abunda in ursi. Cel putin, aceasta este declaratia oficialitatilor care sunt convinsi ca padurile din tara noastra se confrunta cu un excedent de populatie ursina.
Bineinteles ca, din nou, este vorba de bani.
Numarul de animale ucise este rezumat scurt si cinic sub sintagma „cota de recolta”.
Organizatia WWF Dunare-Carpati a atras deja atentia ca tara noastra nu are derogarea necesara de la Comisia Europeana pentru a practica vanatoarea de ursi, mai ales ca Ursus arctos este specie protejata de interes comunitar.
„In schimb, in 2005, Ministerul Agriculturii si Ministerul Mediului au incropit un Plan de Management si Actiune al Ursului, criticat deja in presa, care sustine ca este necesar ca ursii sa fie tinuti sub control prin vanare. In acest sens, a fost invocat articolul 9 al Conventiei de la Berna care permite vanatoarea pentru protectia faunei, pentru evitarea pagubelor aduse animalelor domestice si pentru asigurarea securitatii si sanatatii populatiei. Conform WWF Dunare-Carpati, planul este foarte sumar, nu detaliaza actiunile prevazute, nu include responsabili, termene de realizare si nici buget alocat.”, informeaza Green Report.
Cum suntem „tara lui Papura – Voda”, cei care au astfel de indeletniciri reusesc sa scoata bani seriosi din aceasta activitate. Astfel, organizarea unei zile de vanatoare costa 150 de euro pe cap de vanator.
Pana una-alta, multe pensiuni vanatoresti scot bani buni de pe urma celor care fac din uciderea ursilor un sport. Spre exemplu, trei zile de vanatoare cu patru zile de pensiune completa costa 1.500 de euro de vanator si 600 de euro de insotitor. Vanatorul poate alege sa pastreze sau sa vanda carnea animalelor pe care le-a omorat. Daca angro kilogramul de carne de urs costa 9 lei, pe farfurie ajunge la 450 de lei.