Ursii se inmultesc la bariera sonica

Ursii se inmultesc la bariera sonica

0 342

Zilele trecute, municipalitatea brasoveana facea publica ultima gaselnita in materie de descurajare a ursilor gunoieri sa mai coboare la containerele din marginea cartierelor. Potrivit strategiei prezentate, fluxul animalelor catre pubelele cu resturi de mancare urmeaza sa fie controlat aidoma celui rutier. Ursii vor fi opriti sa se mai infrupte din recipiente de, nici mai mult nici mai putin, decat o bariera. Nu una obisnuita, ci una sonica. Un dispozitiv pe care o firma apropiata conducerii Primariei urmeaza sa il aduca la Brasov va emite un sunet presupus a fi perceput doar de catre ursi. Sustinatorii proiectului mizeaza pe faptul ca senzatia acustica neplacuta va indeparta ursii de fiecare data cand se vor apropia prea mult de marginea cartierelor.
Acustic, proiectul barierei sonore suna minunat. Cu exceptia unei note de fundamentare a proiectului, in care se sustine ca dispozitivul a fost testat cu succes in Elvetia.
Acuma, ori ca tot ce se petrece in Tara Cantoanelor e bun, performant si trebuie luat ca atare, ori ca Elvetia e suficient de indepartata ca cineva sa verifice daca asa stau intr-adevar lucrurile, cert este ca experienta pozitiva a elvetienilor a fost considerata un precedent valabil pentru ceea ce urmeaza sa se intample la noi.
Daca pe unii eticheta pretentioasa de bariera sonora anti-urs i-a impresionat, pe altii i-a facut sa rada. Mai precis pe specialistii in gestionarea carnivorelor mari, care lipseau din Brasov la momentul prezentarii. Si care stiu, de exemplu, ca ultimul urs a trecut prin Elvetia pe la inceputul secolului trecut. Si care nu era nici macar indigen, ci migrase din Franta si Germania, unde autoritatile tocmai il starpisera.
Gestionarii de urs au mari indoieli ca elvetienii uzau pe atunci de o bariera sonora. Ar fi fost prea mult, chiar si pentru ei si mai ales pentru un singur urs hoinar. Asa ca specialistilor cu pricina povestea cu eficienta barierei helvete li se pare o gogorita menita sa sustina un proiect costisitor si inutil. Doar dac? nu cumva ini?iatorii au facut un calcul profitabil; dac? elvetienii au folosit pentru un singur urs nu-s’ cati kilometri de bariera, la noi inmultirea cu numarul ursilor din zona ar da un produs care justifica investitia.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.