Ursitoare si criza!

Ursitoare si criza!

0 364

Romania e departe de a fi atins apogeul crizei, iar in Europa Centrala si de Est nu se vad inca „mugurii” revirimentului economic. Sunt concluziile intilnirii a trei analisti de marca din Marea Britanie – Quentin Peel (Financial Times), Laza Kekic (Economist Intelligence Unit) – si Manfred Schepers, vicepresedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Iata declaratiile pe care cei trei le-au facut la Londra, cu ocazia unei discutii despre criza economica din centrul si estul Europei.

Quentin Peel, Financial Times: Unele dintre cele mai grave consecinte ale crizei nu au iesit inca la iveala
– Unele dintre cele mai grave consecinte ale crizei nu au iesit inca la iveala. Ne asteptam la mai multa nemultumire in randurile cetatenilor. Am vazut demonstratii in Letonia, Bulgaria si alte cateva tari, dar nici o revolta majora. Ne asteptam din partea ucrainenilor, unde productia a scazut cu un procent dramatic de 30%, ceea ce va duce la somaj la fel de dramatic.
Guvernele sunt fragile
– Sa multumim celui de sus pentru extinderea Uniunii Europene. 10 tari din Europa Centrala s-au alaturat UE, acordandu-si o polita de asigurare mult mai robusta decat ar fi putut avea daca nu aderau. Largirea Uniunii Europene este cea mai de succes politica externa recenta a Uniunii Europene.
– Problema este ca procesul de integrare a fost parcurs doar pe jumatate: procesul tranzitiei, procesul construirii institutiilor, infrastructurii si practicilor politice in noile membre UE pentru a deveni membre pe deplin. Joschka Fischer a asemanat situatia din noile state membre cu cea a unor oameni care vor sa treaca un rau lat si, dintr-o data, recesiunea vine ca un val urias care-i prinde la jumatatea raului.
– Nimeni nu va scapa neafectat. Criza creditelor a lovit in cel putin 80% din bancile europene cu tranzactii in Europa de Est: banci austriece, suedeze, grecesti. Si nu imprumuturile guvernelor si ale corporatiilor ingrijoreaza, ci disponibilitatea tarilor din regiune de a permite cetatenilor sa ia imprumuturi in euro, in timp ce au moneda proprie.
– Ce-ar fi daca toate aceste tari ar face exact ca Muntenegru si ar adopta euro pentru a se proteja? Banca Centrala a Europei se opune cu inversunare. Dar FMI spune ca, fara moneda euro, rezolvarea datoriei externe ar insemna masuri drastice in unele tari, unde ar intampina rezistenta politica. Colegii mei economisti sunt de parere ca aderarea la zona euro este o decizie periculoasa pentru ca ar restrictiona posibilitatile de manevre. S-ar putea implementa in tarile mici, dar nu si in tarile mari, ca Polonia sau Romania.

Laza Kekic, Economist Intelligence Unit: Romania este una dintre tarile unde criza nu a atins apogeul
In Europa de Est este foarte greu sa vezi vreun mugure de reviriment economic
Laza Kekic

– Am auzit multe la stiri despre muguri de reabilitare a economiei. Probabil ca exista un sambure de adevar pentru alte regiuni ale lumii. In Europa de Est este foarte greu sa vezi vreun mugure. Dupa mine, este vorba mai mult de o iarna lunga.
– Motivul pentru care lucrurile trebuie clarificate si nu trebuie cedat in fata optimismului nefondat este faptul ca nu putem rezolva o problema daca nu o identificam. Criza financiara va aduce, din nefericire, consecinte pe termen lung.
– Modelul de succes de crestere economica, mostenit odata cu aderarea la UE, este, in multe sensuri, distrus si asociat cu prabusirea economiei. Este una din ironiile istoriei. Toate ingredientele acestui model au fost acceptate fara opozitie si nu au fost doar o conditie impusa pentru ascensiunea la UE.
– Pietele est-europene s-au deschis mai mult, si-au expus capitalul, integrarea comertului a fost mult mai mare, toate ingredientele necesare pentru a prelua modelul, dar care le-a lasat expuse.
– Dupa cercetarile noastre, se pare ca Europa de Est are toate coordonatele unei stabilitati politice vulnerabile. Cand intra in calcul si un stres economic extrem, sansele se maximizeaza.
– Regiunea are nevoie de 200 de miliarde de dolari, in special pentru recapitalizarea bancilor. Aceste fonduri vor veni, in primul rand, din reciclarea datoriilor. Probabil 50 de miliarde vor veni de la IMF. UE da bani, dar folosindu-se de FMI, pentru ca atunci cand vor incepe demonstratiile, nu vor sa vada steagul Uniunii arzand, ci este mai bine sa se dea vina pe FMI.
– Si credem ca vor fi mult mai multe tari care vor cere ajutorul IMF. Lituania cu siguranta si Muntenegru, Croatia, Moldova. Cred ca pana la finele anului, doua treimi din tarile acestei regiuni vor avea un contract semnat cu IMF. Din pacate, o alta statistica negativa, studiu BIS (Bank for International Settlements), arata ca ratele retragerii fondurilor din regiune sunt mari.
– Romania este, cu siguranta, un caz interesant si datorita investitiilor internationale. Chiar si la cateva saptamani dupa caderea Lehman, Romania era considerata locul unde trebuie sa fii, locul unde se pot face afaceri. Dar situatia s-a schimbat drastic. Cred ca Romania este una dintre tarile unde criza nu a atins apogeul si unde situatia se va inrautati. Va fi un an foarte dificil pentru Romania. Este si o tara cu aspecte sociale si politice care favorizeaza actiuni populare.
– Singura tara care nu resimte foarte puternic criza economica este Polonia si asta, din nou ironic, datorita dimesiunii sale. In plus, Polonia are un PR foarte bun.

Manfred Schepers, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD)
Criza a expus puncte vulnerabile care nu au fost rezolvate in trecut
Manfred Schepers

– Regiunea va ramane, fara dubii, un loc atractiv pentru investitori si antreprenori.
– Tarile bogate in resurse si tarile inchise sunt mai protejate in fata recesiunii.
– Ne asteptam ca semnele pozitive sa apara in 2010.
– Cele mai teribile predictii de pana acum nu s-au implinit inca, de exemplu colapsul sistemului bancar din Europa de Est, si speram sa nu se implineasca.
– Criza a expus puncte vulnerabile care nu au fost rezolvate in trecut: Lipsa diversificarii utilizarii resurselor naturale, in special in Rusia; dependenta de o structura de exporturi dezechilibrata; si dependenta totala de capital strain.
– BERD sustine pietele locale, in special sectorul privat, ajutand guvernele sa nu absoarba singure impactul crizelor economice, si isi mareste investitiile in acest an cu peste 30%.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.