Urzica
Urzica sau Urtica dioica, dupa denumirea stiintifica, face parte din familia Urticaceae.Este o planta perena, ierboasa, cu remarcabile actiuni terapeutice.
Produsul contine substante de natura glucidica, amine, steroli, cetone, ulei volatil, substante grase, acizi (formic, acetic, pantotenic, folic), sitosteroli, vitamine (A,C,B2 si K), clorofila ( 0,3 – 0,8% ),saruri de Ca, Mg, Fe, Si etc.
Senzatia de usturime care apare la contactul cu planta matura este data de o substanta alcatuita din acid formic, o enzima si o toxalbumina.
Actiune terapeutica
Urzica are prorpietati diuretice, hemostatice, trofice, emoliente si expectorante.
Activeaza circulatia sangelui? si elimina acidul uric. Are rol astringent, antiseptic, antidiaretic, hipoglicemiant, depurativ si galactogog.
Indicatii
Intern, se recomanda in tratamentul bronsitelor si avitaminozelor, in bolile de rinichi, in combaterea reumatismului si gutei, in tratamentul menstruatiilor abundente si neregulate, in tratamentul diabetului, etc.
Extern, se recomanda in tratamentul hemoroizilor hemoragici, a ranilor greu vindecabile, a ulcerului varicos si in supuratii, in sciatica, ?afectiunile artritice si reumatice.
In cazul sciaticii, arteritei, nevritei se freaca foarte u s o r locurile dureroase cu o urzica proaspata. In Rusia se practica acest tip de terapie, prin loveire usoara cu manunchiuri de urzici, combinate cu bai. ?
MODURI DE FOLOS1RE
In lunile aprilie- mai puteti profita de urzici pentru a tine o cura. Le puteti prepara ca salate, piure sau mancare cu sos.
Infuzie: Se prepara adaugand 1 lingurita (cu virf) de
Tinctura de urzica: Radacinile, scoase din pamint primavara sau toamna se spala si se toaca marunt . Se umple cu ele o sticla pina la gat. Se toarna deasupra rachiu de secara de 38-40% si se lasa sa stea 14 zile la loc calduros.