Urzica moarta alba

Urzica moarta alba

0 249

Nu mai este nevoie de prezentat cum arata urzica moarta, cu flori albe, o buruiana care incurca pe oricine face curat prin gradina sau pe sub garduri. Oamenii de la tara o aduna si o dau la animale.


?


Chiar si porcul o consuma cu placere. Putini stiu insa ca aceasta planta considerata nefolositoare are si proprietati medicinale.


Urzica moarta alba (Lamium album) contine mucilagii, flavonoide, tanoizi, saponine, ulei volatil, vitaminele C si K, acizi fenolici, alcaloizi, amine biogene (histamina, tiramina, metilamina), glicozide, saruri minerale, mai ales potasiu.


Florile de urzica moarta alba se utilizeaza la infuzii cu proprietati emoliente, expectorante si astringente.


Planta intreaga, datorita continutului ridicat de tanin (12-14 la suta) este utilizata ca antidiareic. In medicina populara, florile se intrebuinteaza, in special, in bolile aparatului genito-urinar (dismenoree, leucoree) si in inflamatii ale prostatei.


Datorita proprietatilor sale astringente, planta se utilizeaza in tratamentul leucoreii constitutionale nebacteriene, sub forma de spalaturi sau instilatii vaginale. Se mai poate folosi in unele afectiuni ale cailor respiratorii, in tratamentul tusei si a racelii, ca hemostatic, antimalaric, antireumatic si in tratamentul hipertrofiei de prostata.


Organele subterane, pot fi indicate in tratamentul ulcerului gastric.


Ceaiul de flori de urzica moarta alba este depurativ si actioneaza in tratarea eruptiilor la copii, a anemiei, infectiei streptococice, afectiunilor respiratorii.


Extern, se intrebuinteaza un decoct tare pentru tratarea arsurilor si varicelor.


?


I.V.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.