Urzica moarta alba (Lamium album)

Urzica moarta alba (Lamium album)

0 247

Creste in Europa cu exceptia zonelor calde ale bazinului mediteranian. Tulpinile ei ating pana 60 cm inaltime, si au frunze dintate sub forma de inima. Planta este acoperita cu perisori fini, care nu pisca. Florile ei albe cresc la baza frunzelor. Ea infloreste ca buruiana din mai pana in octombrie pe drumuri, printre daramaturi si terasamente de cale ferata.
Ceaiul de flori de urzica moarta alba este depurativ si actioneaza in tratarea eruptiilor la copii, a anemiei, infectiei streptococice, afectiunilor respiratorii. Extern se intrebuinteaza un decoct tare pentru tratarea arsurilor, nodurilor, varicelor etc.
Este intalnita si sub alte denumiri: urzica surda, sugel alb, urzica creata, fata matei .
1. Parti utile: Recoltarea incepe in momentul infloririi si se continua pana toamna tarziu. Uneori se recolteaza planta intreaga cu flori si fara radacina. Florile trebuie uscate cat mai repede dupa recoltare, in staturi subtiri, in incaperi aerisite sau la soare.
2. Compusi activi :Florile contin mucilagii, flavonoide, tanoizi, saponine, ulei volatil, vitaminele C si K, acizi fenolici, alcaloizi, amine biogene (histamina, tiramina, metilamina), glicozide, saruri minerale (mai ales potasiu).
3. Urilizari medicinale- se intrebuinteaza in:
 diuretica si are efecte de curatirea sangelui
 bolile aparatului genito-urinar (dismenoree, leucoree etc.).
 inflamatii ale prostatei.
 afectiuni ale cailor respiratorii, in tratamentul tusei si a racelii, ca hemostatic, antimalaric, antireumatic si in tratamentul hipertrofiei de prostata.
 emolient si expectorant, fie ca astringent
 datorita continutului ridicat in tanin este utilizata ca antidiareic
 depurativ combate insomnia pe baza nervoasa si este un remediu eficace
 tratamentul ulcerului gastric.
 tratarea eruptiilor la copii, a anemiei, infectiei streptococice, afectiunilor respiratorii.
4. Preparate:
 Infuzie: Intr-o cana cu apa clocotita, se pun doua lingurite cu flori si frunze de urzica moarta alba, se lasa un minut sa infuzeze, se strecoara si se beau 2-3 cani de ceai zilnic.
 Infuzie intern: urzica moarta alba 20 g, coada calului 20 g, vasc 10 g, trifoi rosu 25 g, coada soricelului 20 g-cancerul colului utrin
 Tinctura- 20 de picaturi in putina apa de 3 olri pe zi-in tratarea afectiunilor ginecologice, diareei si insomnii
 Pulbere- luati ¼-1/2 lingurita de 3 ori oe zi cu alimente sau apa, in tratarea afectiunilor ginecologice, diareei si insomnii
 Extern se intrebuinteaza un decoct tare pentru tratarea arsurilor, nodurilor, varicelor etc.
 Comprese calde: in 500mlde apa clocotita se pun doua linguri cu urzica moarta alba. Se lasa cam trei minute, apoi se umezesc bucati de panza curata si se aplica comprese calde pe zonele dureroase ale abdomenului. Deasupra se leaga o bucata de panza uscata. Compresele se tin timp de 1-2 ore.
 Baia de sezut: Intr-un vas cu o capacitate de 4-5 litri se pun doi pumni dubli cu urzica moarta alba, se toarna apa rece si se lasa cel putin 6 ore. Se pune la incalzit. Cand a dat in clocot se retrage de pe foc. Se toarna in apa pentru baie. Apa trebuie sa acopere zona rinichilor. Durata baii este de 20 de minute. Dupa baie corpul nu se sterge. Se imbraca un halat gros de baie si se trece timp de o ora la pat, pentru a transpira din abundenta. Aceste bai sunt indicate pentru afectiunile ce apar la ovare sau uter.
 Leucoree-Infuzie din jumatate de lingurita de flori la o cana de apa; se beau 1-2 cani pe zi
 Irigatii sau spalaturi locale cu infuzie preparata din 50 g de flori la un litru de apa.
M.P.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.