USH pe marginea prapastiei

USH pe marginea prapastiei

0 226

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a avertizat luni ca, daca reprezentantii Universitatii „Spiru Haret” nu vor accepta ca institutia de invatamant sa intre in legalitate, ministerul va initia o act normativ prin care aceasta sa fie scoasa total in afara legii, transmite NewsIn.
„Eu le-am cerut – si ramanem ferm pe pozitie – sa intre in legalitate. Universitatea are o lege de acreditare in care are specializarile pe care legea le-a considerat autorizate provizoriu sau acreditate. O hotarare de guvern nu poate anula legea, dar este primul gest al ministerului fata de dorinta noastra de a intra Universitatea in legalitate si, sigur, este posibil ca daca Universitatea nu intelege ca nimeni nu este mai presus de lege, sa initiem o lege si sa intre total in ilegalitate, adica sa nu mai fie acreditata. Adica o lege care sa insemne pana la urma trimiterea spre desfiintare”, a declarat Andronescu, precizand ca „spera sa nu se ajunga totusi pana acolo”.

„Spiru Haret”: examen de admitere doar conditionat
Dupa intalnirea cu reprezentantii Universitatii „Spiru Haret”, ministrul a anuntat ca Universitatea va putea organiza examenul de admitere pentru anul 2009-2010, daca va indeplini urmatoarele conditii, in decurs de o saptamana:
• examenul sa se organizeze numai pentru programele atestate
• cadrele didactice inaintate la gradul de conferentiar si profesor universitar numai cu probarea senatului instituþiei sa fie evaluate de minister
• sa prezinte la Minister documentele necesare evaluarii si modificarea duratelor de studii in conformitate cu prevederile legii
• Universitatea sa accepte evaluarea externa a institutiei
Cat priveste problema studentilor ce se pregatesc sa sustina examenul de licenta, Ecaterina Andronescu a declarat ca se va redacta un proiect de ordonanta de urgenta, prin care cei care sunt inscrisi in formele de invatamant neacreditate sa poata susþine testarea la o universitate acreditata, scrie NewsIn.

Ce reproseaza Ministerul Universitatii „Spiru Haret”:
– faptul ca are programe de studii pentru care nu exista nici autorizare de functionare, nici acreditare (programele ID si fara frecventa)
– ca functioneaza in locatii pentru care nu s-a facut evaluarea
-si ca are un numar de profesori prea mic raportat la numarul de studenti (150 de studenti la un cadru didactic, fata de 10-15 in alte universitati)

„Spiru Haret” nu are voie sa faca inscrieri in anul I
„Pana nu sunt inscrisi in hotararea de guvern, nu au voie sa faca inscrieri pentru ca documentul acesta este cel pe baza caruia peste trei ani de zile, cand se incheie primul ciclu, universitatea elibereaza diploma”, a aratat Andronescu.
In ceea ce priveste situatia absolventilor, ministrul a precizat ca „Spiru Haret” a solicitat in acest an 56.000 de diplome pentru ciclul de licenta si 17.000 pentru master. Andronescu a sustinut insa ca se va gasi o solutie si pentru absolventii de la specializari neacreditate sau neautorizate.

Universitatea „Spiru Haret”
Purtatorul de cuvant al universitatii, George Nicolau, a anuntat ca „Spiru Haret” va incepe, luni, demersurile pentru chemarea in instanta a Ministerului Educatiei, dupa ce i-a fost retras, prin hotarare de guvern, dreptul de organizare a admiterii in anul 2009-2010.
Marea majoritate a studentilor de la „Spiru Haret” urmeaza cursurile in regim la distanta sau fara frecventa. In total, aceasta universitate are 311.928 de studenti, ceea ce inseamna doua treimi din totalul studentilor din Romania.
Inscrierile la facultatile din cadrul Universitatii „Spiru Haret” se fac pe baza de dosar, au inceput deja in mai si continua pana la sfarsitul lunii septembrie, fara a fi precizata o limita de locuri pentru admitere.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.