USL va prezenta principiile Programului economic
Pe 27 mai Uniunea Social Liberala va prezenta principiile de baza ale programului economic, a anuntat joi presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, in cadrul dezbaterii „Social-democratie si liberalism: solutii la criza economica” – organizata de Institutul ”Ovidiu Sincai” si Fundatia Friedrich Ebert. Potrivit acestuia, dupa aceasta prima prezentare a principiilor de baza ale programului economic al PSD, vor urma „prezentari sectoriale pe educatie, pe administratie locala, pe agricultura”. „Vom continua sa prezentam segmentele esentiale ale unei alternative asa cum o vedem noi”, a adaugat el.
Presedintele Consiliului National al PSD a adus in discutie, cu acest prilej, anumite „lectii ale crizei economice” pentru Romania, apreciind ca in tara noastra exista tendinta de a se construi „politici ambitioase in momentele de criza”.
„Noi am avut, din pacate, un moment foarte prost de intrare in criza, atunci cand, practic, deficitele gemene aveau un nivel foarte ridicat si deficitul bugetar, care era la peste 5%, dar si deficitul de cont curent, cam la 12% din PIB. In felul acesta, criza ne-a gasit oarecum intr-o situatie nefavorabila si, de aici, incercarea de a pastra in camara cat se poate, de a construi politici pe termen lung inca din momente favorabile. Un guvern responsabil ar trebuie sa faca cam ce am facut noi in perioada 2000-2004 (…), lasand in camara si pentru timpuri mai putin bune” a subliniat fostul premier.
Acesta a vorbit, totodata, despre „necesitatea aplicarii unor programe de ajustare, care sa fie echitabile”. „Din punctul nostru de vedere, cea mai buna politica sub acest aspect ramane aceea de a incerca sa cream cat mai multe locuri de munca, astfel incat sa incercam sa rezolvam in acest mod problemele pe care altfel, pe termen, foarte scurt Guvernul actual incearca sa le rezolve prin ajustari, prin taieri de cheltuieli. A cincea lectie se refera la imperativitatea gasirii de stabilizatori automati adecvati – ar trebui sa ne gandim la o anumita formula de progresivitate in ceea ce priveste sarcinile fiscale. Este evident ca ceea ce s-a intamplat in urma crizei actuale a dus la o suprerpolarizare sociala, mai mare in Romania decat in celelalte tari europene. (…) Din acest motiv, probabil ca trebuie sa gandim o formula care sa fie mai echitabila din acest punct de vedere”, a aratat liderul social-democrat.
In opinia acestuia, „modelul dezirabil” pe care trebuie sa-l adopte Romania in contextul post-criza trebuie sa fie unul de dezvoltare si de crestere de tip participativ, bazat „pe reformarea sistemelor publice, pe modernizarea infrastructurii, pe cresterea competitivitatii, pe trecerea la economia verde”. „Obiectivul fundamental pentru perioada urmatoare ar fi crearea unui milion de locuri de munca. Marile dezechilibre, inclusiv in domeniul sistemului de pensii, dar si la asigurari de sanatate, cheltuieli sociale, invatamant, se datoreaza faptului ca, prin politicile de ajustare, s-a ajuns la o reducere considerabila a numarului de locuri de munca”, a afirmat fostul premier.
La capitolul „obiective tactice”, Adrian Nastase a enumerat un ritm mediu anual de crestere economica de aproximativ 4% pentru perioada 2012 -2020, asigurarea unui nivel de somaj sub 6%, mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, mentinerea ponderii unei datorii totale in PIB sub 40%, cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune, reducerea numarului de persoane cu risc de saracie de la cinci milioane estimat in 2009, la doua milioane la sfarsitul anului 2016, reducerea decalajelor dintre urban si rural cu 30% pana in 2016. „Acestea sunt obiective de etapa, evident va fi foarte important sa stabilim si domeniile prioritare, ele sunt – educatie, sanatate, infrastructura, agricultura, industrie si energie, politici sociale”, a adaugat el.
In privinta actiunilor pentru relansarea economica, Adrian Nastase a precizat ca USL se gandeste la posibilitatea lansarii unor programe nationale care sa vizeze pe de o parte infrastructura si competitivitatea, programul de dezvoltare de parcuri industriale tehnologice, un program de stimulare a exporturilor, a IMM-urilor, program national de dezvoltare in domeniul energiei regenerabile, de dezvoltare rurala, de refacere, completare a sistemului de irigatii intr-un parteneriat public-privat, dar si un program national de promovare a produselor romanesti.