USR – alegerile interne pentru șefia partidului ar fi fost fraudate la...

USR – alegerile interne pentru șefia partidului ar fi fost fraudate la nivel național

0 481

Cosette Chichirău acuză, într-un mesaj pe grupul de Facebook „Poiana lui Iocan” că alegerile interne pentru șefia partidului ar fi fost fraudate la nivel național.
Ea a candidat pentru președinția partidului împotriva lui Dan Barna care a fost reales în fruntea formațiunii cu 65,75% din voturile exprimate în cadrul scrutinului online.

”Toată ziua de duminică, 1 septembrie, prima zi de vot, Cătălin Drulă a avut parola de la sistemul de vot. Putea să genereze linkuri de vot, să genereze noi adrese de email, să suprascrie voturi, să facă ce voia el. Cătălin Drulă – om de bază în Echipa Barna – a avut mijloacele să facă o fraudă națională.
Am aflat asta duminică seara la ora 20, de la Mircea Șerdin, când l-am întrebat cine are acces la cine a votat și cine nu. A zis că doar el, nimeni din Comisia Electorală, și că «ah da, și Drulă mai are parola, dar hai că o schimb acum»”, scrie deputatul USR de Iași, Cosette Chichirău, într-o postare pe grupul USR de Facebook, potrivit Mediafax.
Contracandidata lui Dan Barna la șefia USR mai spune că toate lucrurile spuse despre modificările de la Iași sunt doar povești, „praf în ochi” pentru a acoperi scandalul faptului că sistemul de vot electronic nu era unul securizat.

”Cu două zile înainte, pe 30 august seara, registrul electoral fusese extras din Hubspot, unde noi cei din țară avem acces. Aceste date au fost transferate în Zeus, sistemul de vot, iar de aici înainte numai Mircea Șerdin și Cătălin Drulă au avut acces. Orice modificare la orice – nume, prenume, adresă de email – nu putea ajunge în Zeus decât dacă voia SG și/sau Comisia Electorală sau Drulă. Toate poveștile despre modificări de la Iași de pe 1-2 septembrie sunt doar atât: povești. Praf în ochi ca să acoperim scandalul că sistemul de vot nu era securizat”, mai scrie Cosette Chichirău.
Liderul USR Iași precizează că „Nimeni de la Iași nu avea posibilitatea să fraudeze. Modificările în Hubspot nu puteau avea niciun efect în Zeus. Schimbările de adrese de email le-am făcut la cererea SG. Acuzațiile echipei Barna nu sunt altceva decât un proces de intenție ca la Securitate. «Este adevărat că cei de la Iași nu puteau să fraudeze, dar sigur au vrut!»”.
Ea mai afirmă că cei care au fost în echipa lui Dan Barna aveau posibilitatea să fraudeze alegerile, adăugând că a cerut un audit național de la comisia electorală, însă nu l-a primit.
Filiala USR Iași, de unde a candidat pentru șefia partidului Cosette Chichirău, a semnalat posibile suspiciuni în votul electronic pentru alegerile interne, respectiv 516 e-mailuri care ar fi îndoielnice, potrivit unui raport intern al USR.

Problemele semnalate cu privire la procesul electoral de votare din județul Iași, arată că filiala USR Iași a solicitat să fie schimbate 516 adrese de e-mail asupra cărora organizația susține că sunt suspicioase, în sensul că mai multe adrese au aceeași parolă.
Comisia Electorală a formulat în raportul intern al USR câteva recomandări, printre care și cea privind un audit la nivelul formațiunii cu privire la adeziunile membrilor și a procesului electronic în organizațiile județene.
Dan Barna a fost ales președintele USR pentru un nou mandat, prin vot electronic, arată un comunicat de presă al partidului.
În cadrul scrutinului on-line, desfășurat în perioada 1-5 septembrie, au votat 9.314 membri ai formațiunii, iar Barna a obținut 6.097 din voturi, însemnând 65.75%.
Cosette Chichirău și Alexandru Surcel, contracandidații lui Dan Barna, au obținut 2.907 (31.35%) și respectiv 269 (2.90%) dintre voturilor membrilor USR.
Rezultatul scrutinului intern va fi validat de Congresul USR care va avea loc la Timișoara pe 14 septembrie. În cadrul Congresului de la Timișoara vor fi aleși și noii membri ai Biroului Național al USR.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.