USR solicită Coaliției PSD+PNL să nu îşi mai bată joc de pacienţii...

USR solicită Coaliției PSD+PNL să nu îşi mai bată joc de pacienţii şi de cadrele medicale din România

2 194

USR cere Guvernului să deblocheze „de urgenţă” posturile din spitale, menţionând că există un deficit estimat la peste 20.000 de asistenţi şi personal medical auxiliar şi la aproximativ 8.000 de medici, la nivelul întregii ţări.
Situaţia dramatică de la Spitalul de Copii ‘Dr. Victor Gomoiu’ din Capitală, unde Camera de gardă riscă să fie închisă din lipsă de personal, este rezultatul deciziilor proaste ale Guvernului PSD-PNL şi, din păcate, e doar un caz punctual dintr-o listă mai lungă de probleme similare.
USR cere premierului Marcel Ciolacu şi partidelor din coaliţia de guvernare să nu îşi mai bată joc de pacienţii şi de cadrele medicale din România şi să deblocheze de urgenţă posturile din spitale, astfel încât copiii, părinţii, gravidele şi vârstnicii să beneficieze de serviciile medicale de care au atâta nevoie”
, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Uniunea Salvaţi România.
Conform USR, în ciuda deficitului de personal din sistemul de sănătate, PSD şi PNL „au ales să angajeze la stat 1.000 de oameni” în fiecare lună a anului trecut, aceştia fiind „pile politice”, „nu angajaţi de care este nevoie”.
„Sistemul sanitar românesc trece printr-o criză de personal fără precedent în ultimii ani. Am trimis mai multe interpelări pe tema posturilor blocate în spitale judeţene, municipale şi cele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. Rafila, cel mai leneş ministru al Sănătăţii din istoria României, m-a trimis la Ministerul Dezvoltării condus de penelistul Veştea, Veştea m-a trimis, apoi, la Ministerul Finanţelor condus de Boloş de la PNL şi cel din urmă m-a trimis la pixul lui Ciolacu.
Aceşti incompetenţi cinici condamnă la moarte zilnic zeci de pacienţi, pentru că această imensă criză de personal şi ordonanţa austerităţii au repercusiuni directe asupra modului în care sunt trataţi pacienţii în sistemul sanitar românesc”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate.
Ultimul normativ de personal în sistemul sanitar are peste zece ani vechime şi „nu mai corespunde nevoilor unui act medical firesc„, a explicat USR. În ultimii ani, angajările au fost limitate de sintagma „în limita bugetului”, buget „niciodată suficient” la nivel de unitate medicală, se explică în comunicatul citat.
În Ordonanţa austerităţii, domeniul sănătăţii a fost exceptat doar formal. Practic, însă, în urma solicitărilor venite dinspre sistemul de sănătate, din circa 10.000 de posturi – acoperite de resurse bugetare la nivelul spitalelor – doar 700 au fost aprobate până în august 2023. Iar asta doar în 14 spitale, aparent arbitrar alese. Cifrele rezultă dintr-un răspuns dat de Ministerul Dezvoltării sindicatelor din Sănătate. Mai erau în analiză vreo 5.000 de posturi spre sfârşitul anului”, a susţinut deputatul USR Adrian Wiener.

Guvernul Ciolacu promite
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că o prioritate a Guvernului la acest început de an este rezolvarea rapidă a problemei medicilor rezidenţi care au promovat examenul de specialitate la sfârşitul anului trecut.
Sunt aproximativ 4.500 de medici în care statul român a investit sute de milioane de euro şi trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în ţară. De aceea, în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării trebuie să actualizeze listele cu posturi vacante şi să vină în Guvern cu noi memorandumuri de scoatere la concurs a acestora. Rog, de asemenea, şi Ministerul Finanţelor să coopereze pentru ca acest lucru să se întâmple rapid”, a spus Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern. (H.D.R.)

COMENTARII

  1. Asta este o mișcare un pic „minus”
    Acești oligofrenii sau specializat cu bișnița produselor medicamentoase și au ei un cui fix cu sănătatea.
    Românii mor cu zile.
    Sigur mai bine să cheltuim bani pe sănătate decât pe petarde americane.

  2. Îți vine să urli când citești că taman lighioanele deviante pluseriste pomenesc de criza din sănătate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.