Uzucapiatii

Uzucapiatii

0 229

Niste baieti destepti de la Brasov si din imprejurimi au gasit o metoda ingenioasa de a se improprietari cu terenurile municipalitatii. Care a pus diverse suprafete pe care le detine la dispozitia comisiei de aplicare a legii 10 din 2001, referitoare la imobilele confiscate abuziv de statul comunist in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. In baza acestei reglementari, persoanelor care solicitau reimproprietarirea si nu puteau reintra in posesie pe vechile amplasamente li se oferea in compensatie un teren intr-o alta locatie. Era o solutie onorabila pentru a rezolva solicitarile unor proprietari care revendicasera si obtinusera in instanta zone a caror retrocedare era si este imposibila: scoli, intersectii intregi, trotuare.
La 20 de ani distanta de la momentul votarii acestor legi reparatorii se implineste si termenul unei proceduri judiciare devenita in ultima vreme o cale sigura de improprietarire. Este vorba de uzucapiune, modul de a intra in posesia unui bun dupa folosirea lui neintrerupta o perioada fixata de lege. De regula, 10 sau 20 de ani. Terenurile al caror soroc de uzucapiune s-a implinit sunt castigate aproape automat in instanta. In aceste conditii, municipalitatea se vede deposedata de suprafete tot mai mari de teren. La Oficiul de Cadastru Brasov, intabularile in baza dreptului de uzucapiune mai ca le egaleaza pe cele operate in baza conventiei, adica a contractului dintre vanzator si cumparator.
Aparenta de legalitate imbraca o situatie lejer alarmanta: foarte multi dintre cei care invoca dreptul la uzucapiune s-au folosit de terenurile revendicate vreme de mai multi ani, fara sa fi detinut vreun act de proprietate asupra lor. Probleme serioase au aparut in zona Warthe, unde fostii nomenclaturisti ai partidului comunist detineau gradini pe terenuri pentru care se invoca acum dreptul la uzucapiune.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.