Vaccinarea salveaza 3 milioane de vieti pe an in lume
Parintii brasoveni isi vaccineaza micutii intr-un procent satisfacator. Multi sunt pro vaccinare, dar nu si pentru sanctiunile la care se gindesc autoritatile din domeniul sanatatii
Parintii brasoveni isi vaccineaza micutii intr-un procent satisfacator. Multi sunt pro vaccinare, dar nu si pentru sanctiunile la care se gindesc autoritatile din domeniul sanatatii. Vaccinarea salveaza in fiecare an mai mult de 3 milioane de vieti in intreaga lume.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o acoperire vaccinala de peste 95 la suta, nivel considerat singurul care poate garanta eliminarea unor boli precum rujeola si rubeola si prevenirea reaparitiei unor boli inlaturate.
Cu toate acestea, Romania inregistreaza procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.
La Brasov situatia este mai buna.
Vaccinarea BCG care se face in maternitate in mediul urban in 2014 era de 98 %, rural 97 % in usoara scadere 93 urban si rural 94, 17 % in 2015 .
Totusi, numarul copiilor nevaccinati corespunzator virstei a crescut de la un an la altul 54 in mediul urban fata de 31 anul trecut. Pentru cresterea numarului de vaccinari ministerul sanatatii vrea o lege care sa prevada si sanctiuni pentru parinti asa cum se intimpla in mai mule tari europene.
Franta, Germania sau Polonia sunt tari unde s-a recurs la aplicarea unor amenzi usturatoare parintilor care refuza imunizarea copiilor. Parerile in randul parintilor brasoveni sunt impartite legat de sanctini dar majoritatea sunt pro vaccinare.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda efectuarea obligatorie a sapte vaccinuri, pentru difterie, pertusis, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si poliomielita. Potrivit estimarilor aceleiasi organizatii vaccinarea salveaza mai mult de 3 milioane de vieti pe an in intreaga lume.
Vifor Rotar