Vai, mama ei de tara!

Vai, mama ei de tara!

0 267

Un post de televiziune a oferit posibilitatea ca patru dintre cei opt prim-ministrii ai Romaniei post-decembriste sa fie priviti, ascultati, cantariti si evaluati simultan.


Multumiri, domnule Gadea.


Privindu-i pe cei patru, ceata se risipeste, lucrurile se limpezesc (nu, soarele rasare cand apare altul), devine usor de inteles de ce inlaturarea comunismului nu a adus Romaniei si binefacerile democratiei.


Se explica cum a fost posibil sa se faca pasi inapoi, in educatie, sanatate, economie. Nu te mai mir? nici nivelul extins al saraciei (circa zece milioane de romani), nici stadiul generalizat (metastaza) al coruptiei, nu te mai mira NIMIC.


Totul, de la prezenta lui Tatulici in manuale, la copiii care se sinucid de dorul parintilor plecati la munca in strainatate, de la batrana care face puscarie pentru neplata unei amenzi de 5 milioane de lei vechi, la sentintele date dupa prescrierea faptei pentru tunuri de milioane de euro (dolari), de la absenta gradinitelor si pana la fastuoasele sedii de regii, prefecturi, ministere etc., de la extinderea analfabetismului si reaparitia tuberculozei si pana la aparitia „baietilor destepti”, totul, absolut totul devine explicabil.


Asadar explicabil. Doar explicabil. Nu de inteles, nu de scuzat si nici de iertat, chiar daca in principiu, doar unuia singur nu i se poate aplica preceptul biblic, cel cu – „Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac”.


Aruncati (vorba poetului), nu „in dou? temniti large” ci pe un „cantar inteligent”, iata ce apare pe monitor.


Nicolae Vacaroiu? – este locotenentul perfect, asculta docil si executa intocmai si la timp. Omul in candoarea lui (termenul e bland), este sincer: „eu nu am avut conflicte cu presedintele, subliniaza, absolut niciunul si completeaza, la mine nu a facut interventii.”


Pai! Mai ca, … nici nu se putea avand in vedere ca omul precizeaza a lauda: noi ne intalneam periodic (la 7 – 10 zile) cu presedintele Iliescu.”


Sigur, militar constiincios, domnul Nicolae Vacaroiu, cu siguranta isi nota ce avea de facut pana la urmatoarea sedinta, cea de peste 7 -10 zile.


Notandu-si (nu era nevoie nici de telefoane, nici de biletele) si la fel de candid adaug – „sigur ca aveam bunul simt sa informez despre solutiile date si masurile luate”.


Concluzie: cu asa un prim-ministru nu e de mirare ca marele papusar Ion Iliecu a reusit sa intineze idealurile revolutiei ale democratiei.


?


Petre Romaaaaaaaan! Al doilea – in ordinea de la televizor, primul premier, ?statisctic vorbind, dupa revolutie – este domnul ?Petrica, copil destept (nu ca domnul Goe) baiat bun, de familie, isi face studiile in Franta, (e drept nu la Paris, ca pe vremuri…) si invata, ba chiar aprofundeaza stiinta facerii si desfacerii nodurilor (inclusiv de cravata) cat si ceva stiinte exacte (parca fizica).


Cand deschide gura totul devine clar. Sigur intelegi ca in materie de administratie, de guvernare e ca Traznea – spune bine frazele memorate si … atat. Sigur, intelegi ca, baiat de familie fiind, nu putea refuza anumite cereri si a deschis larg portile vanzarii averii statului (printre altele un „morman de fiare vechi”) pe bani putini si comision mare (Petre e baiat fin nu agreeaza spaga balcanica; vezi airbus-urile); firesc nu se vinde la oricine: esti din famiglie cumperi, nu esti din famiglie ramai sa meditezi la „libera concurenta”.


?


Radu Vasile – Urmatorul, respectand ordinea in care i-a asezat moderatorul. Omul este profesor de istorie economica si aceasta se vede, apropos, stie cineva un istoric militar (capabil sa stie sa analizeze ultimul detaliu de pe un camp de batalie) care sa fi condus si castigat o lupta, o batalie?


Asadar istoric fiind, omul este de fiecare data pe langa subiect dar niciodata la subiect, pe un student in situatia dansului l-ar intrerupe si i-ar spune „baiete treci la subiect nu fi poet„. Reamintim, omul semneaza parca un volum de poezii cu R. Mischie (?). Sigur nu e nevoie de alte detalii sau aprofundari, e inutil sa-i cantaresti fapte, masuri, actiuni, caracter etc. etc. e suficient dac? ne oprim, din privirea aruncata asupra dansului la nivelul …unghiei de la degetul mic (!?) Imi pare rau nu am retinut mana.


?


Adrian Nastase (AN-ul), ultimul, dar cu siguranta nu cel din urma. Nu, nu este vorba de autor necunoscut (AN) ci de foarte cunoscutul nepot al anonimei matuse Tamara si partener de afaceri cu Bivolaru etc. etc., el este unul din cei ?pentru care scuza biblica cu „iarta-i doamneca nu stiu ce fac”nu se aplica.


Cand il asculti sau il citesti pe Adrian Nastase sigur te cuprinde revolta, sigur mania iti afecteaza obiectivitatea.


Omul e si destept si profund, e priceput si harnic (nu nu e o gluma), omul lucra multe, foarte multe ore pe zi spre deosebire de ceilalti care stateau 18 ore pe zi la serviciu.


Din aceste motive cand ii cantaresti rezultatele (nu cele alese de el) totul, absolut totul devine de neanteles. Rezultate modeste, actiuni de fatada, masuri cu efecte minore sau chiar nocive, asadar totul (evident exagerez) intr-o covarsitoare contradictie cu capacitatile omului. PACAT!


?


Dupa Adrian Nastase e greu, foarte greu sa-i cantaresti, pe trecatorii Teodor Stolojan si Mugur Isarescu, pe tragicul Victor Ciorbea ba chiar si pe comicul Razgandeanu.


?


Asadar punct.


?


Ion Ghe. Cumpana


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.