Vanatorii de tortionari expun moartea rosie la Brasov

Vanatorii de tortionari expun moartea rosie la Brasov

0 146

Muzeul Judetean de Istorie este de ieri gazda expozitiei „Numitorul comun: moartea”. O colectie de orori ale comunismului, un osuar construit din scheletele celor pe care tortionarii din lagare si asasinii Securitatii i-au executat de-a lungul regimului comunist. Pe cei mai multi cu un glont in ceafa sau in spate, asa cum o dovedesc ramasitele pamantesti ale celor ucisi. Scheletele desco perite sunt curatate cu grija si reinhumate crestineste in prezenta apartinatorilor.
Osemintele au fost scoase la lumina la capatul a sase ani de sapaturi realizate de membrii Centrului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului. O munca extrem de minutioasa si anevoioasa, dupa cum marturiseste istoricul brasovean Marius Oprea, fost director al Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului, inchis in urma cu ceva vreme. Oprea spune ca mormintele celor mai multi dintre luptatorii anticomunisti ucisi de securisti nu sunt marcate de cruci. Ca sa dea de urma resturilor lor pamantesti, istoricii Centrului au sapat prin paduri sau la marginea soselelor, unde au descoperit gropi comune in care zaceau aruncate de-a valma trupurilor victimelor Securitatii.
Din 1996, de cand a inceput cercetarile, Institutul de atunci a descoperit peste 60 de morti care fusesera executati miseleste. Istoricii au gasit in arhiva chiar si rapoartele asasinilor prin care informau Centrala ca mai lichidasera un dusman al poporului. Amplele investigatii ale angajatilor Institului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului le-au atras probabil ura feroce ale urmasilor din sistem ai fostilor securisti, daca nu cumva chiar prigoana securistilor activi sub acoperire. Asa se face ca Institutul a fost desfiintat in urma cu cateva luni bune: s-a speculat la vremea aceea ca in spatele manevrei s-ar afla Vladimir Tismaneanu, creditat in mediile Puterii drept initiatorul demersului de deconspirare a comunismului drept regim opresiv, etapa necesara pentru condamnarea lui.
Echipa lui Marius Oprea nu a dat bir cu fugitii; impreuna cu colegii sai s-au constituit ca organizatie non guvernamentala ca Centru pentru Cercetarea Crimelor Comunismului. formula sub care functioneaza astazi, cu finantare din Germania.
Munca din subteran a istoricilor da roade si la suprafata. Angajatii Centrului au descoperit pana acum trei ofiteri de securitate in viata, autori ai executiilor care au umplut multe gropi comune in comunism. Sesizarile facute impotriva lor nu au dus la nici un rezultat, dupa ce au obtinut rezolutii de neincepere a urmarii penale.
Esecul in justitie nu i-a descurajat pe cercetatori sa-si continue investigatiile in teren. Se pregatesc chiar sa inceapa sapaturi in zona Fagarasului, cu incredintarea ca vor da de urma membrilor lichidati ai miscarii de rezistenta legionara condusa de celebrul Ioan Gabrila Ogoranu.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.