Vanzarea benzinei si motorinei, Aduce 12 miliarde de euro Guvernului Boc

Vanzarea benzinei si motorinei,
Aduce 12 miliarde de euro Guvernului Boc

0 349

Statul incaseaza anual din vanzarea benzinei si motorinei peste 12 miliarde de euro, respectiv 70% din pret, in timp ce producatorii iau sub 30%, a declarat, duminica, pentru un post privat de televiziune, presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci.
„Statul incaseaza anual din vanzarea benzinei si motorinei peste 12 miliarde de euro. Acesta este e motivul pentru care nu scade pretul la benzina…Am facut niste calcule si ne-am interesat dupa aceea. Deficitul bugetar este de circa 7 miliarde de euro si acesta trebuie finantat cumva. Trebuie spus ca producatorul nu ia nici 30% din pretul benzinei, restul de 70% il incaseaza statul”, a precizat Coraci.
Presedintele UGIR-1903 considera ca guvernul Boc ar trebui sa se gandeasca la scaderea pretului benzinei, cel putin pe partea de TVA, pentru a putea exista un efect mutiplicator intre cresterea consumului si scaderea pretului in economie.
„Aici ne blocam mereu. Crestem mereu taxe si impozite ceea ce nu se face intr-o perioada de criza si presam economia, respectiv scadem incasarile.(…) O schimbare curajoasa a politicii, in mod special prin reducerea contrabandei, care se poate face foarte usor si repede. (…) A deturna atentia asupra producatorilor este o greseala. Nu producatorii tin sus pretul combustibililor, ci statul care incaseaza 70% din bani”, a adaugat Coraci, subliniind ca solutia sta in reducerea nivelului de taxare.
Mai multe actiuni de protest au fost organizate in diferite orase din tara din cauza majorarii preturilor la carburanti.
Daca in anul 2008 pretul petrolului la bursa era de 140 de dolari pe tona, iar pretul benzinei in Romania se ridica la 4,8 lei, in prezent, desi, pretul la bursa a scazut cu peste 50%, pretul benzinei a depasit 5 lei, fiind mai mare decat in urma cu doi ani.

Conform datelor statistice ale Comisiei Europene, la 15 decembrie 2010, pretul mediu (dupa aplicarea accizelor) al benzinei euro super-95 la nivelul UE era de 1,42 euro pe litru, iar in Romania era de 1,14 euro pe litru.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.