Vanzarea Castelului Bran, tranzactie record?

Vanzarea Castelului Bran, tranzactie record?

0 280

60 de milioane de euro. Aceasta este suma pe care proprietarii Castelului Bran, familia de Habsburg, o cer celui care intentioneaza sa-l cumpere. Suma depaseste cu mult evaluarile initiale care se invarteau in jurul sumei de 25 de milioane de euro.


Insa, daca avocatii Casei Regale dau lovitura si Castelul se vinde la aceasta suma, ne putem afla in fata celei mai mari tranzactii imobiliare din Romania. Pretul platit pentru castelul Bran ar depasi chiar valoarea celei mai mari tranzactii imobiliare din lume in 2006.


Intr-un top al celor mai scumpe tranzactii imobiliare ale anului 2006, alcatuit de revista Forbes, locul I este ocupata de o proprietate ce a costat 58 milioane dolari.


Bancherul J. Christopher Flowers, aflat pe locul 322 in topul celor mai bogati 400 americani realizat de Forbes, a realizat a doua tranzactie imobiliara importanta cumparand in octombrie cladirea Harkness Manison aflata in Mahattan. Suma platita a fost de 53 milioane dolari.


Cel mai scump imobil din lume ramane Castelul Updown Court, din Anglia, cotat la 139 de milioane de dolari. Resedinta londoneza are 103 camere, dintre care 22 sunt dormitoare, fiecare cu baie proprie.


Pana cand Branul va fi vandut, afacerea imobiliara a secolului in Romania ramane tranzactia facuta de catre statul roman, care a platit fostului rege Mihai 30 de milioane de euro in contul castelelor Peles, Pelisor si Foisor, precum si pentru colectiile, obiectele si celelalte bunuri mobile aflate in inventarul acestora.


?


?


Situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este unul dintre cele mai importante monumente nationale. Bran este un punct de reper pentru strainii care vin sa viziteze Romania in incercarea de a ajunge acolo unde se spune ca s-a nascut legenda lui Dracula.


Castelului Bran a fost mentionat pentru prima data in actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d’Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea „cu munca si cheltuiala lor proprie”. In schimb, regele confirma subordonarea a 13 localitati fata de Cetate.


La sfarsitul secolului al XV-lea, Cetatea Bran era subordonata autoritatii comitetului secuilor, raspunzator de apararea sud-estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei.


La 1 Decembrie 1920, Consiliul orasenesc al orasului Brasov doneaza Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei Mari, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.


Intre anii 1920-1927 Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, care il transforma in resedinta de vara, inconjurata de parc, cu alei de promenada, lac, fantani, terase de popas, construind si Casa de ceai.


In 1938 Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran, cu intreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in 1948.


Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in anul 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, ramanand o perioada abandonat si devastat.

Din 1956, partial amenajat, Castelul a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala. Din cauza ca se afla intr-o avansata stare de degradare, in anul 1987 Castelul intra in restaurare. Lucrarile se incheie, in linii mari, in 1993.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.