Varianta nefericita a votului uninominal

Varianta nefericita a votului uninominal

0 253

Asa este caracterizat actualul sistem de vot uninominal de catre majoritatea politicienilor, printre care si cei brasoveni. Impotriva acestui sistem de vot s-au pronuntat cam toate formatiunile politice, indiferent de culoare sau pozitie in esichierul politic.
Am socotit ca este mai bine sa va redau din declaratiile politicienilor brasoveni parerile despre acest sistem de vot uninominal, precum si opinia despre rezultate, pentru ca dumneavoastra sa hotarati daca este acceptabil sau nu.

Constantin Nita (PSD): „Am sperat ca oamenii vor constientiza ca este vorba despre viitorul lor in urmatorii patru ani. Majoritatea au ales sa trimita in Parlament . Le respect optiunea. Oricum, cred ca actualul sistem de vot, dar si maniera de atribuire a mandatelor, au nevoie de modificari.”
Chestia cu portocala nu am inteles-o nici eu, ascultand anteelectoral glasul „plebei”, dar se pare ca aceste alegeri au fost ca meciurile de cupa: cu surprize.

Gabriel Andronache (PD-L): „Toate proiectele pe care le-am promovat in campanie vor deveni realitate”
Hai sa fim seriosi; toate portocalele din acest soi au coaja groasa a obrazului mincinosilor, mirosind din start a mucegai.
„Noi am sustinut de la inceput ca este o varianta cel putin nefericita. Nu este drept ca un candidat sa obtina cele mai multe voturi si altul, cu mult mai putine, sa ajunga in locul lui in Parlament. Cea mai buna este varianta sistemului uninominal pur, in doua tururi de scrutin.”
De acord, dar cand s-a votat legea portocalele au fost cu mana pe sus, iar stiloul prezidential nu a zabovit sa o semneze. Cu sacii in caruta este usor sa biciuiesti caii.

Mihai Dontu (PNL): „Pe de o parte are (legea actuala a votului uninominal, n.a.) avantajul ca nu permite monopolul politic al unui partid, ci o mai larga reprezentare. Totusi, ce s-a intamplat la Brasov, respectiv ca unele persoane sa ajunga in Parlament cu 5% – 6% este cu siguranta o problema care trebuie rezolvata.”
Bun, cand se va rezolva si cum? Peste patru ani? Si unde este reprezentarea aceea mai larga?

Anna Farcas (UDMR – de pe locul patru, cu 6,42%, s-a pomenit in Parlament): „A fost o reala surpriza! Nu ma asteptam ca eu sa reprezint UDMR Brasov. Oricum, nu voi insela asteptarile oamenilor.
Care oameni? 6,42%? Dar la restul de 93,58% te gandesti, stimata doamna? Ce vor ei, ce viseaza ei, de ce nu ti-au dat voturile lor si ei? Zici ca nu vei insela asteptarile alegatorilor. Care, cei care spera in autonomia celor Trei Scaune? Probabil!

Va rog sa trageti dumneavoastra concluziile.
Si o sugestie: pana la viitoarele alegeri, cand or fi ele, sa nu maraiti pe la colturi, ca v-a fost lene, poate si sila, sa mergeti la urne. Acuma inghititi galusca actualului uninominal si consecintele!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.