Vascul si Ilicele

Vascul si Ilicele

0 289

Cand Balder, fiul zeitei norvegiene Frigga, a fost ucis de o sageata facuta din vasc de Loki, un spirit rau, ea a varsat lacrimi, boabe albe, care l-au readus la viata. Bucuroasa nevoie mare, Frigga a binecuvantat planta si i-a menit sa se sarute pe toti ce trec pe sub ea.

Vascul este considerat sacru de norvegieni, druizii celti si indienii nord americani.
Preotii druizi taiau vascul din stejar cu o secera de aur. Ramurile trebuiau prinse inainte de a atinge Pamantul. Ei rupeau apoi ramurile in multe ramurele si le imparteau oamenilor, care le atarnau deasupra usilor ca protectie impotriva trasnetelor, fulgerelor si altor rele. Folclorul a dainuit peste secole. Se crede ca o ramurica pusa in leaganul unui copil il fereste de dracusori. Dand o ramurea primului vitel nascut dupa Anul Nou se protejeaza intreaga cireada…

Ilicele, a fost planta sacra a lui Saturn si era folosita la festivalul roman Saturnalia pentru a-l onora.
Romanii isi daruiau unul altuia coronite sfinte si le purtau pentru decorarea cu ele a imaginilor lui Saturn. Era folosit si ca leac pentru durerile de dinti, pojar si muscaturi de caine.
Pentru a evita persecutia in timpul festivalelor romane pagane de Saturnalii, primii crestini isi impodobeau casele cu Ilicele de Saturnalii. Cu cat numarul crestinilor crestea si obiceiurile lor se impuneau, ilicele si vascul si-au pierdut asociatiile pagane si au devenit simboluri de Craciun.

Pace si bucurie… si saruturi
Vascul este un simbol pentru pace si bucurie. Ideea venea din timpurile antice ale druizilor:oricand dusmanii se intalneau sub vasc in padure, trebuiau sa-si depuna armele si sa accepte un armistitiu pana a doua zi. De aici a venit obiceiul de a atarna o sfera de vasc de tavan si sa se schimbe saruturi sub ea, ca un semn de prietenie si bunavointa.
In secolul XVIII, schimbul de saruturi dintre un barbat si o femeie a fost adoptat ca o promisiune de casatorie. De Craciun o tanara ce sta sub vasc nu poate refuza sa fie sarutata. Acest sarut poate insemna o dragoste profunda, o prietenie vesnica sau doar bunavointa. Se credea ca daca o fata ramanea nesarutata, nu se putea astepta sa se casatoreasca in anul urmator.

Despre planta VASC
Vascul este partial parazita, „hemiparazita.” Ca planta parazit, creste pe ramurile sau trunchiul unui copac si de fapt isi trimite radacini care penetreaza in copac pentru a-si lua substantele nutritive. Este capabila sa creasca si pe cont propriu, producandu-si singura mancarea prin fotosinteza.
Exista doua tipuri de vasc. Vascul european (Viscum album) este un arbust verde cu flori mici galbene si bobite albe, lipicioase care sunt considerate otravitoare. Este deseori vazut pe meri si uneori pe stejari. Mai rarul vasc de stejar, a fost adanc venerat de celtii antici si germani si folosit ca planta de ceremonii de primii europeni. Vascul gasit in America de Nord (Phoradendron flavescens) creste ca un parazit, pe copaci din New Jersey pana in Florida.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.