Venitul minim doar cu efectuarea muncii pentru comunitate

Venitul minim doar cu efectuarea muncii pentru comunitate

0 298

Venitul minim garantat se va plati de catre agentiile judetene de prestatii sociale numai in baza unor situatii intocmite de primarii privind munca in folosul comunitatii efectuata de beneficiarii acestui ajutor social, a anuntat, miercuri, ministrul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, Ioan Nelu Botis, in conferinta de presa de la finalul sedintei de guvern. „Banii se vor acorda acelor persoane care muncesc si se vor acorda in masura in care comunitatea se implica in a se dezvolta prin sprijinul, prin munca acelor persoane care primesc venit minim garantat. In acest context, toate primariile sunt obligate sa gandeasca un plan de dezvoltare al comunitatii, plan pe baza caruia se vor intocmi situatii lunare privind lucrarile efectuate de cei care primesc venit minim garantat si aceste situatii lunare se depun la agentiile judetene de prestatii sociale. Doar in baza acestor situatii se pot face decontarile pentru venitul minim garantat”, a prezentat ministrul hotararea adoptata miercuri de guvern privind normele metodologice de aplicare a noii legi privind venitul minim garantat.

Botis a subliniat ca in acest fel se stimuleaza dezvoltarea numai a acelor comunitati care au interesul de a plati ajutoare sociale doar acelor beneficiari care participa la munca.
De asemenea, ministrul a tinut sa aminteasca faptul ca in noua lege a venitului minim garantat, adoptata in decembrie 2010, este prevazuta si conditionarea acordarii ajutorului de participarea lunara la activitatile de formare profesionala derulate de agentiile judetene de ocupare a fortei de munca, nu o data la trei luni cum era prevazut in forma anterioara a legii.
Potrivit ministrului Botis, prin aceste noi prevederi vor primi venitul minim garantat cei care „sunt sanatosi, au capacitatea de a munci, de a cauta un loc de munca, iar atata vreme cat nu pot gasi acel loc de munca, ei pot beneficia de ajutor social, dar cu o munca prestata in comunitatea din care provin”.
Conform noii legi a venitului minim garantat, incepand cu data de 1 ianuarie 2011 primariile nu vor mai face plata venitului minim garantat, aceasta sarcina revenind agentiilor judetene pentru prestatii sociale. Emiterea deciziei de catre agentiile pentru prestatii sociale are la baza dispozitia primarului privind acordarea dreptului, insotita de copia cererii de acordare a ajutorului social si a declaratiei pe propria raspundere, precum si de copia fisei de calcul.
Dupa stabilirea dreptului de ajutor social, titularul ajutorului social are obligatia de a depune din 3 in 3 luni la primaria localitatii o declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile realizate de membrii acesteia, insotita de o adeverinta cu privire la veniturile realizate supuse impozitului pe venit. Primarii pot dispune o data la trei luni sau ori de cate ori este nevoie efectuarea de anchete sociale in acest sens.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.