Veniturile – principala cauza a plecarii din Å£ară a tinerilor

Veniturile – principala cauza a plecarii din Å£ară a tinerilor

0 770
 
În condiÅ£iile în care ÅŸomajul în rândul tinerilor depăşeÅŸte 20% nu este de mirare că majoritatea acestora vor să plece din Å£ară pentru locuri de muncă mai bune ÅŸi salarii mai mari. Un studiu SmartDreamers arată că 51% dintre tinerii între 18 ÅŸi 30 de ani au un loc de muncă, dintre care 10% în străinătate, iar 78% dintre aceÅŸtia sunt determinaÅ£i să plece peste hotare pentru a-ÅŸi mări veniturile. Vestea bună este că 59% s-ar întoarce în Å£ară.
 
Rezultatele studiului relevă faptul că un număr dublu al tinerilor se aÅŸteaptă ca afacerea pe care ar lansa-o cu banii câÅŸtigaÅ£i să aibă succes mai degrabă în România, decât în străinătate.
 
În perioada 01-10 iulie 2013, SmartDreamers a realizat un studiu pe un eÅŸantion format din 1500 de tineri, 500 cu vârste cuprinse între 18 ÅŸi 24 de ani, iar 1000 dintre ei încadrându-se în intervalul 24-30 de ani. Scopul studiului a fost identificarea obstacolelor ÅŸi aÅŸteptărilor pe care le au tinerii privind piaÅ£a muncii din România ÅŸi din străinătate. AceÅŸtia ÅŸi-au exprimat opinia pe teme ca: actualul loc de muncă, aÅŸteptările salariale, motivaÅ£ii, dificultăţile întâmpinate în găsirea unui loc de muncă ÅŸi modul în care ar cheltui banii economisiÅ£i.
 
A reieÅŸit că 51% dintre cei chestionaÅ£i au un loc de muncă, dintre care 10% în străinătate. 73% dintre respondenÅ£i au un nivel mediu al aÅŸteptărilor salariale, cuprinse între 1000 ÅŸi 2000 de euro pentru munca prestată în afara ţării.
 
78% dintre tineri sunt determinaÅ£i să plece peste hotare din mai multe motive: fie pentru a-ÅŸi mări veniturile, fie pentru a face diverse achiziÅ£ii de bunuri sau chiar pentru a investi într-o afacere.
 
22% dintre ei pun pe primul plan aspectele extra financiare, cum ar fi dezvoltarea personală şi educaţia copilului.
 
În străinătate, cel mai mare obstacol întâlnit în căutarea unui loc de muncă este faptul că nu îÅŸi permit, din punct de vedere financiar, să caute la faÅ£a locului. Următoarele două dificultăţi semnalate sunt numărul mic al locurilor de muncă ÅŸi experienÅ£a profesională redusă.
 
O altă dificultate în găƒsirea unui loc de muncă în străinătate, semnalată de 11% dintre respondenÅ£i este discriminarea. Åži oferta salarială mică sau plafonarea profesională reprezintă cele mai puÅ£in întâlnite obstacole.
 
DiferenÅ£ele cele mai mari, întâlnite în raportul România versus străinătate se regăsesc la  aÅŸteptările financiare ÅŸi cele de dezvoltare personală. Obstacolul ”salarii prea mici” a fost semnalat pentru piaÅ£a muncii din România de către 32% dintre respondenÅ£i, versus 8% care au întampinat salarii prea mici în cazul locurilor de muncă din străinătate.
 
În timp ce 16% dintre respondenÅ£i nu aleg un loc de muncă în România datorită plafonării profesionale, versus 6% care l-au menÅ£ionat ca ÅŸi criteriu pentru locurile de muncă din străinătate.
 
Dintre cei care ar reuÅŸi să-ÅŸi pună niÅŸte bani deoparte în urma muncii depuse în străinătate, 59% s-ar întoarce în Å£ară, iar 41% s-ar stabili peste hotare. Jumătate dintre tineri ar opta pentru achiziÅ£ia unui bun (casă sau maÅŸină) iar jumătate ar investi banii într-o afacere. Dintre cei care s-ar întoarce în Å£ară, sunt mai mulÅ£i cu 11% cei care ar investi banii acumulaÅ£i într-o afacere, în detrimentul celor care i-ar investi într-o casă sau o maÅŸină.
 
Rezultatele studiului relevă faptul că un număr dublu al tinerilor se aÅŸteaptă ca afacerea pe care ar lansa-o cu banii câÅŸtigaÅ£i să aibă succes mai degrabă în România, decât în străinătate.
 
Sursa: businesscover.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.