Veniturile suplimentare ale companiilor de gaze si electricitate vor fi taxate

Veniturile suplimentare ale companiilor de gaze si electricitate vor fi taxate

0 119
Guvernul intentioneaza sa aplice, din ianuarie 2013, o taxa pe veniturile extraordinare ale companiilor din sectorul gazelor si electricitatii, iar la mijlocul anului viitor ar urma sa fie introdus un nou regim de reglementare si taxare in zona companiilor de petrol si gaze naturale."Am infiintat un comitet interministerial, condus de Ministerul Finantelor Publice, care pregateste, in consultare cu companiile din sectorul petrolului, gazelor si electricitatii, un pachet de taxe, redevente si reglementari", se arata in memorandumul de politici economice si financiare semnat de Guvern cu Fondul Monetar International, document obtinut de agentia Mediafax.
 
Pachetul legislativ va contine doua parti.
Prima directie vizeaza contributia fiscala pe care Executivul o va aplica veniturilor "extraordinare" ale companiilor de gaze si electricitate obtinute in urma liberalizarii preturilor la energie si gaze. Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, afirma, in luna mai, sa sumele astfel colectate vor fi directionate catre un fond special, prin care vor fi ajutati consumatorii vulnerabili. Potrivit memorandumului convenit cu FMI, fondurile care vor fi obtinute de Guvern prin aplicarea contributiei vor "ajuta la finantarea masurilor de protectie a consumatorilor vulnerabili de impactul ajustarilor necesare ale preturilor de retail".   A doua parte a pachetului de masuri va cuprinde un nou regim de taxare si reglementare a sectorului de petrol si gaze, pentru perioada 2015-2024. Aceste reglementari ar urma sa fie elaborate pana la sfarsitul acestui an. 
 
Liberalizarea pietei  Potrivit angajamentelor asumate de Guvern fata de FMI, preturile gazelor si electricitatii vor fi liberalizate integral, pana in 2018, in etape si diferentiat pentru consumatorii industriali si cei casnici.  Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10% atat anul viitor cat si in 2014, pentru ca in 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari trimestriale, iar liberalizarea pietei de energie va incepe in septembrie, cu clientii industriali.  Tarifele platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala, dar Comisia Europeana si FMI au cerut Guvernului sa liberalizeze piata, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.   Totodata, Guvernul s-a angajat sa faca publice calendarele de liberalizare a preturilor gazelor si electricitatii pana la jumatatea lunii septembrie.  Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.  Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom asigura aproape in totalitate productia interna de petrol.  

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.