Vernisaj la Muzeul de Arta
Vernisajul unei interesante si, probabil, incitante expozitii de fotografii Brassal va avea loc miercuri, 9 septembrie, la Muzeul de Arta, la orele 14.00.
Tot miercuri, dar la orele 12.00, pe strada Cuza Voda, la nr. 6, se va dezveli o placa memoriala la casa natala a fotografului, pe numele sau real Halasz Gyula.
In continuare, la Consiliul Judeþean va avea loc, in sala 120, la orele 17.00, un simpozion interational dedicat artistului. Vor participa conferentiari din Franta, Ungaria si Romania.
Brassai a fost fotograf, grafician, scriitor, sculptor si pictor si s-a facut cunoscut in intreaga lume.
Artistul s-a nascut in Brasov, pe 9 septembrie 1899. A parasit orasul natal, stabilindu-se la Budapesta, apoi la Berlin. in orasul de pe Spree a lucrat ca trimis al unor ziare si si-a reluat studiile, la Academia de arte frumoase. La Berlin a cunoscut artisti precum Moholy Nagy, pictorii Kandinsky si Kokoschka. La Paris, si-a perfectionat franceza citind operele lui Marcel Proust si Jacques Prevert. Impreuna cu acesta din urma si cu scriitorul american Henry Miller au frecventat cluburile de noapte, cafenelele si cabaretele din cartierul Montparnasse.
Temele sale predilecte, ca fotograf, au fost viata de noapte a Parisului, prostituatele, dansatoarele de cabaret, graffiti. Primul album de fotografie, numit „Paris de nuit“, ii apare sub pseudonimul Brassai (Brasoveanul). Ii urmeaza alte albume de succes. Astfel, Brassai a ajuns sa fie cunoscut in intreaga lume drept „Ochiul Parisului“.
In 1982 publica „Artistii din viaþa mea“. In acest ultim album, Brassai a inclus portretele unor artisti de seama ai epocii sale care i-au fost si prieteni apropiaþi, cum ar fi, de exemplu, Salvador Dali, Pablo Picasso, Thomas Man sau Henry Miller. Anterior publicase volumul „Convorbiri cu Picasso“.
In domeniul scrisului, intreaga sa opera literara cuprinde 17 carti si sute de articole. In anul 1956, filmul sau „Tant qu’il y aura des betes“ a fost rasplatit cu marele premiu special al Festivalului de la Cannes.
Cativa ani mai tarziu a fost numit si Cavaler al Legiunii de Onoare.
Henry Miller spunea despre fotograful brasovean: „El nu simte nevoia de a deforma sau distorsiona, de a minti sau de a da exemple. El nu schimba cu nimic ordinea vie a lumii“.
Brassai a incetat din viata la 8 iulie 1984 la Eze, pe Coasta de Azur, si a fost inhumat in cimitirul Montparnasse din Paris.
Brasovenii si cei in trecere, dar interesati de arta, sunt invitati la vernisaj si la vizitarea acestei inedite expozitii vorbind despre talentul unui brasovean care, din pacate, ca multi altii, au gasit posibilitatea consacrarii abia peste hotare.
Dan Bota