Vestigiile din curtea Bisericii Negre ajung intre copertile unei carti
Rezultatele cercetarilor arheologice din curtea Bisericii Negre vor fi valorificate intr-un volum. „Redescoperirea trecutului medieval al Brasovului” atrage atentia asupra uneia dintre cele mai ample cercetari arheologice si istorice desfasurate intr-un oras din Romania
Rezultatele cercetarilor arheologice din curtea Bisericii Negre vor fi valorificate intr-un volum. „Redescoperirea trecutului medieval al Brasovului” atrage atentia asupra uneia dintre cele mai ample cercetari arheologice si istorice desfasurate intr-un oras din Romania.
Rezultatele au adus date noi despre istoria orasului, despre civilizatia minoritatii germane si a Transilvaniei medievale. Informatiile au fost cuprinse in forma restransa si intr-o brosura, care va fi distribuita elevilor din ciclul gimnazial.
Investigatiile facute in 2013-2014 in curtea Bisericii Negre au scos la lumina o cantitate enorma de informatii si vestigii: morminte, urme de locuire si fortificare, constructii din piatra si mortar, fragmente ceramice si obiecte din metal, stricla, os sau piatra.
Cele mai vechi dintre acestea sunt dacice dar marea majoritate apartin Evului Mediu si Epocii Moderne.
Rezultatele descoperirilor au fost intr-adevar fabuloase si dezvaluie cum a luat nastere orasul de sub Tampa, spune arheologul dr. Daniela Marcu Istrate.
Cu sprijinul Primariei, toate aceste informatii vor fi puse la dispozitia publicului larg si a specialistilor intr-un volum care va fi lansat vineri la Casa Parohiala a Bisericii Negre.
Tot pentru popularizarea patrimoniului arheologic urban al Brasovului s-a tiparit si brosura „Inceputurile asezarii Brasov: oameni, obiecte, ganduri” care va fi distribuita elevilor din ciclul gimnazial. Proiectul cultural este parte a activitatilor desfasurate in cadrul programului „Brasov 2021: Capitala Europeana a Culturii”.
Vifor Rotar