Via Carpati….prin peisaje virgine, nemodificate de actiuni umane

Via Carpati….prin peisaje virgine, nemodificate de actiuni umane

0 340

Ursul brun, specie care poate fi intalnita in Muntii Carpati, precum si rasul si vulturul vor fi protejati printr-un program special, la realizarea caruia vor colabora sapte state europene pe teritoriul carora se afla lantul Muntilor Carpati.


?


Romania, Cehia, Ungaria, Polonia, Serbia, Slovacia si Ucraina vor intensifica actiunile de protectie a mediului pentru atragerea unui numar mai ridicat de turisti si protejarea celor trei specii. In acest scop, cele sapte tari vor infiinta o retea de zone protejate si trasee montane in Muntii Carpati, care acopera o suprafata mai mare cu 10% decat Muntii Alpi. Potrivit directorului Programului pentru Mediu al Organizatiei Natiunilor Unite, Carpatii din Europa Centrala si de Est se numara printre cele mai bogate regiuni din lume in ceea ce priveste biodiversitatea si peisajele nemodificate de actiuni umane.


?


Dezvoltarea turismului prin intermediul acestui program poate conduce la investitii in zone izolate, care se confrunta, dupa caderea comunismului, cu niveluri ridicate ale somajului si cu un grad sporit de saracie. De asemenea, cresterea investitiilor poate contribui la incetinirea defrisarilor, precum si la reducerea despaduririlor excesive si a poluarii.


?


Directorul Programului de Mediu al Organizatiei Natiunilor Unite a afirmat ca Muntii Carpati, asemeni Alpilor, Muntilor Himalaya si Muntilor Stancosi, vor deveni cunoscuti, la nivel mondial, turistilor interesati de plimbari, catarari, observarea vietii salbatice sau de fotografie. Guvernele celor sapte state vor organiza anul viitor o conferinta pentru a discuta despre reteaua planificata de zone protejate, similara unui proiect existent in Alpi. Aceste tari vor infiinta o retea de trasee si cabane montane, denumita „Via Carpati”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.