Victimele Canalului Dunare – Marea Neagra

Victimele Canalului Dunare – Marea Neagra

0 225

Victimele din lagarele de concentrare organizate cu ocazia construirii Canalului Dunare-Marea Neagra vor fi comemorate la Brasov, printr-o expozitie speciala, ce va avea loc la Muzeul „Casa Muresenilor”.
Denumita sugestiv, „Canalul Dunare – Marea Neagra. Un cimitir programat”, expozitia ofera informatii depsre viata si moartea de la Canal. Expozitia va fi vernisata maine, de la ora 12.30 si va ramane la Brasov pana in 12 noimebrie.
Expozitia comemorativa este realizata de Centrul International de Studii asupra Comunismului in colaborare cu Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, Serviciul Judetean Constanta al Arhivelor Nationale si Fundatia „Konrad Adenauer”.
Decizia construirii Canalului i-a fost sugerata lui Gheorghiu-Dej de insusi Stalin, cu prilejul unei vizite de lucru facute in 1948 la Kremlin, potrivit sefului de cabinet al lui Dej.
Anul acesta s-au implinit 60 de ani de la inaugurarea lucrarilor la Canalul Dunare – Marea Neagra, una dintre cele mai mari tragedii care au marcat comunismul, si unde au pierit ori s-au imbolnavit pe viata mii de detinuti politici. E de regretat ca acest canal nu a fost construit mai inainte de venirea la putere a comunistilor, desi nu le-ar fi fost greu sa gaseasca si alte variante de tortura, fiindca planuri de a construi canalul respectiv au existat inca de pe vremea cand Dobrogea mai facea parte din Imperiul Otoman. Se pare ca aceasta ideee le-a venit mai intai englezilor. Apoi, dupa alipirea Dobrogei la Romania, in 1878, a inceput a fi dezvoltata ideea unui al patrulea brat al Dunarii, de data aceasta artificial, care sa scurteze drumul spre Marea Neagra. Insa conditiile tehnice ale epocii respective faceau ca o astfel de lucrare sa fie extrem de grea si costisitoare, astfel ca regele Carol I, realist, nu a dorit sa se implice in acest proiect.
Mai tarziu, regele Carol al II-lea a fost si el interesat de aceasta idee, dar criza economica mondiala si apoi inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial au facut ca realizarea canalului sa fie amanata sine die. Odata cu venirea la putere a comunistilor in Romania, ideea canalului a fost reluata, in contextul in care tara, dupa exemplul sovietic, urma sa se umple de santiere cu ambitii uriase, dar de cele mai multe ori irealiste. Pentru realizarea acestor proiecte s-a intrebuintat din plin munca fortata, adica folosirea detinutilor politici ca mana de lucru pe diverse santiere sau in mine.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.