Victor Ponta, din Bulgaria, despre guvernare, regionalizare si …antifrauda!

Victor Ponta, din Bulgaria, despre guvernare, regionalizare si …antifrauda!

0 262
Referindu-se la regionalizare, Victor Ponta a afirmat ca "Numai daca exista un acord al tuturor fortelor politice (isi va asuma raspunderea, n.r.). Adica, daca exista un acord asa cum a fost la legea privind restituirea proprietatilor cu UDMR si cu cei aflati in opozitie, PP-DD, pentru ca PDL nu exista si n-am ce acord sa am cu ei. Cu cine, cu Blaga, cu d-na (Andreea, n.red.) Paul Vass, cu cine sa fac acord?", a aratat premierul, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ruse, in Bulgaria. El a subliniat ca acest acord trebuie sa existe cu toate fortele politice din Parlament, cu exceptia PDL, numai asa fiind posibila asumarea raspunderii guvernamentale pe regionalizare: "Daca va exista un acord cu toate fortele politice din Parlament, atunci poate fi folosita (asumarea raspunderii, n.red.), daca nu, nu. Mergem in Parlament, discutam in cele doua Camere, facem amendamente. Regionalizarea e la fel de serioasa ca si modificarea Constitutiei si nu se face prin impunerea vointei USL. (…) Nu vorbim de majoritate, majoritate avem. Daca va exista acordul UDMR si PP-DD, altfel nu", a mai spus seful Executivului. Despre impozitarea salariilor:
  • Trebuie sa ma sprijine si colegii liberali. Aici e o problema reala, pe care nimeni n-o poate contesta, nici macar colegii liberali – faptul ca avem niste dezechilibre inadmisibile. Nu-i normal plimbi trei hartii pe la Romgaz, sa arzi gazul la Romgaz si sa castigi cat zece medici sau cat zece profesori. Asta-i realitatea. Nu-i normal sa arzi gazul pe la CNVM sau pe la asigurari si castigi cat tot guvernul la un loc intr-o luna, cat 27 de ministri. Astea sunt realitati.
  • Potrivit premierului, astfel de salarii nu pot fi taiate deoarece acest lucru a fost incercat si de Guvernul Boc, decizie atacata ulterior in instanta de angajati care au avut castig de cauza, singura solutie constitutionala fiind aceea a impozitarii salariilor mari: "A incercat si domnul Boc sa taie salarii si s-au castigat procesele si acum eu dau banii. Singura solutie constitutionala este aceea a unei taxe sau a unui impozit. O sa discutam in continuare si la un moment dat o sa gasim o solutie. Nu se pune problema sa o impun eu.
  • Victor Ponta a adaugat ca de acest domeniu se ocupa vicepremierul liberal Daniel Chitoiu, care este ministru al Finantelor: "Nu intru peste aceasta zona decat intr-o situatie de extrema urgenta, ceea ce nu e cazul.
Despre candidatul USL la alegerile prezidentiale:
  • Candidatul USL la prezidentialele din 2014 este Crin Antonescu. PSD va avea candidat propriu in 2019
  • Am vazut ce a spus domnul Nastase si sunt de acord cu tot ce-a zis pana acum, chiar am si vorbit. (…) O sa avem un candidat la prezidentiale in 2019. In 2014, eu exclud din punctul de vedere al PSD orice dorinta de a rupe USL. Eu vreau sa ramana USL unit, sa terminam mandatul in 2016 si personal am cel mai mare interes sa terminam cu bine, e vorba de mandatul meu de premier. Asa incat, atat timp cat exista USL, are un candidat, acela este Crin Antonescu si in mod clar e favoritul castigarii alegerilor prezidentiale la anul, avand in spate USL si o echipa de campanie atat de puternica.
  • Eu i-am intrebat pe toti colegii mei inainte sa facem USL. Eu sunt cel care am semnat acordul si am trecut ca unul dintre partide are candidat la prezidentiale si unul la functia de premier. Si, asa cum era normal, noi suntem partidul cel mai mare, intr-un fel trebuia sa alegem primii, am intrebat toti colegii ce e mai important pentru PSD. (…) Asa ca nu liberalii ne-au impins la functia de sef al Guvernului, noi am vrut-o. Noi am fost primii care am ales, si nu pe baza aspiratiei mele personale, ci pe baza a ceea ce am discutat cu toti colegii din sala.
Despre Traian Basescu:
  • Presedintele Traian Basescu are meritul ca, dupa 9 decembrie 2012, a acceptat sa colaboreze cu Guvernul si cu Parlamentul si lauda guvernarea actuala pentru ca a reparat multe dintre lucrurile stricate de Guvernul Boc.
  • Adevarul e ca am multe din lucrurile rele facute de Boc, daca vrem sa fim sinceri. Si am spus si asa mai in gluma ca presedintele Basescu avea nevoie de Guvernul meu ca sa se intample toate lucrurile astea bune, pentru ca cu dl. Boc cam greu se intampla lucruri bune. Dl. Ungureanu a avut o contributie importanta – a golit cantina de whisky-uri si de vita Kobe. Dar vorbim aici de dl. Boc si de mine, dl. Boc a stricat, eu am reparat, asa incat imaginea generala, prezentata de presedinte, e una corecta. Da, acum Romania e o tara e stabila, are crestere economica.
  • Ceea ce e bun in prima parte a anului 2013 se datoreaza Guvernului, dar si faptului ca presedintele nu s-a mai aflat in razboi cu institutiile statului. "Si nu vreau sa agit din nou apele, se datoreaza (ceea ce a fost bun in 2013, n.r.) si faptului ca nu mai exista acest razboi deschis intre presedinte, Guvern si Parlament. Evident ca, intr-o stare de razboi intre institutii, nu putem sa avem nici stabilitate, nici o anumita strategie clara de implementat. Si, din acest punct de vedere, si presedintele are un merit – ca dupa 9 decembrie a acceptat sa colaboreze si cu Guvernul si cu Parlamentul si nu mai e intr-un razboi, asta e o realitate.
  • Salariile nu trebuiau taiate cu 25% in mod egal la toti bugetarii. La unii cred ca trebuia sa se taie cu 50% si la unii cu nimic. Pentru ca nu e acelasi lucru sa tai de la unul care are o suta de milioane salariu cum e sa tai de la unul care are 10 milioane (de lei vechi, n.r.). Mai cred ca acea poveste cu TVA s-a dovedit a fi o poveste fericita. (…) Putem discuta dar, per total, ce-a stricat dl. Boc noi am reparat si reparam si platim in continuare (…) tot felul de procese, de restituiri frauduloase, dar finalul, adica faptul ca Romania acum este stabila din punct de vedere politic, din punct de vedere economic, din punct de vedere financiar si ca are potential de crestere, sunt cu totul de acord cu presedintele cu finalul.
Despre Noua Directie Antifrauda:
  • Noua Directie Antifrauda va functiona in cadrul ANAF, dar va avea un statut special, va fi un fel de DNA, dar in cadrul Parchetului, adica cu puteri speciale si va fi coordonata de Guvern.
  • Va fi o Directie Antifrauda, pentru ca nu exista in acest moment. Va fi in cadrul ANAF, dar cu un statut special. (…) Singurul care poate conlucra la nivel institutional atat cu Ministerul Public, cat si cu serviciile de informatii, ca sa strangem toate informatiile ca sa fim foarte eficienti in aceasta Directie Antifrauda, pana la urma este de nivelul primului-ministru. Deci aceasta directie va fi in cadrul ANAF, nu mai rupem institutii, ca nu-si are sensul.
 

 

 

 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.