Victor Ponta in fata Parlamentului cu principale prioritatile ale Guvernului in aceasta toamna
Cele trei proiecte ale Guvernului in aceasta toamna „pe care mi-as dori sa le dezbatem in Parlament, sa le imbunatatim si sa le adoptam” sunt un nou pachet de legi privind achizitiile publice, o noua lege a salarizarii bugetarilor – ambele urmand sa ajunga pe masa Parlamentului in luna octombrie, si legea bugetului de stat pentru 2016, care ar urma sa fie finalizata si prezentata Parlamentului in luna noiembrie, a afirmat luni premierul Victor Ponta, intr-un discurs in fata Parlamentului.
Ponta a mai spus ca „Romania poate sa fie competitiva, sa atraga investitii, sa se dezvolte in perioada imediat urmatoare. Acum suntem din nou o tara competitiva fata de Bulgaria in aceasta zona.”
Primul ministru a adaugat ca „Sunt absolut convins ca toate masurile prevazute in Codul Fiscal sunt bune pentru economia romaneasca si sunt sustenabile. Cifrele vor dovedi ca toate masurile amante din Cod, nu eliminate, sa le introducem mai devreme decat 1 ianuarie 2017.”
Pachetul de legi privind achizitiile publice – am implementat deja unificarea institutiilor care aveau atributii.
Pachetul de legi va trebui, din punctul de vedere al Guvernului, sa atinga 3 obiective: reguli transparente si control transparent pentru a nu mai avea atat de multe controale, suspciuni de frauda, dosare, care ne-au dus in situatia de a bloca achizitii sau proiecte europene – bani care sunt blocati in diverse stadii de ancheta.
Proceduri simplificate si proceduri care sa imbrace cat mai des forma electronica.
Si un obiectiv special, pe care ni-l dorim cu totii: termene mai scurte.
Vreau sa va rog ca in luna octombrie, atunci cand pachetul de legi se va afla pe masa dumneavostra, sa le avem adoptate, iar de la 1 ianuarie sa avem un sistem de achizitii mult superior celui care a functionat in ultimii ani.Al doilea obiectiv – legea salarizarii bugetarilor.
Salariul minim pe economie aproape ca se va dubla fata de 2011.
In ceea ce priveste legea privind salarizarea in sectorul bugetar, ne vom dori sa trasam reguli foarte clare. Intre seful institutiei si ultimul angajat uneori sunt diferente prea mari.
Cele doua domenii cheie – sanatatea si educatia. In sistemul sanitar avem OUG care majoreaza cu 25% toate salariile. Sanatatea si educatia, in ceea ce priveste veniturile, sa mearga in acelasi ritm, pentru a nu exista discrepante.
In al treilea rand, sa avem reguli mai clare in ceea ce priveste performanta. Daca nu exista partea de stimulare nu sunt performate. Legea salarizarii va fi finalizata in luna octombrie de Guvern si va fi pe masa Parlamentului.
Vom prezenta stadiul discutiilor tehnice ale Guvernului, decidentilor politici in ceea ce priveste un nou acord cu Fondul Monetar International.